Skip to main content

Sverige och övriga leksaksvärlden – likheter och olikheter

Anna Olaf Kristoff Sven

Branschtidningen Leksaksrevyn är medlem i International Toy Magazines Association, ITMA, en internationell organisation för branschtidningar inom leksaker. Här får vi nu ta del av en internationell jämförelse av julhandeln.

Vilka är de bäst säljande licenserna på leksaker i ditt land?

Belgien: Violetta, Frozen, Disney Planes, Dragons 2 och Doc McStuffin.
Spanien: För flickor är det licenser som Peppa Pig, Frozen, Violetta och Doctora Juguetes. Pojkarna gillar mest, Minions, Ninja Turtles, Star Wars och Spiderman.
USA: Frozen är mest populär bland flickorna och Teenage Mutant Ninja Turtles och Marvel Superheros är mest intressanta för pojkarna. Andra populära licenser är, Disney Princess, Berbie, Star wars, Batman och Disney-Pixars Cars.
England: Utan tvivel är Disney's Frozen störst.
Nederländerna: SpongeBob är stört för killarna och för tjejerna gäller Dora. Peppa, Woezel & Pip, även de nya Despicable Me Minions, Paw Patrol och Rabbits går också mycket bra.
Norge: Pojkarna gillar Disney Planes and Cars, för flickor är det Barbie som gäller samt Cayla-dockan och Lego friends.
Tyskland: Flickorna gillar Mia and me medan pojkarna älskar Star Wars. Övriga licenser som är stora är Frozen och Dragons
Sverige: För tjejerna är det Disney Frost, Violetta, Monster High och Lego Friends. Killarna gillar Turtles, Disney Planes och Star Wars. Doc MvStuffin och Skylanders är också starka licenser.

Vilken produkt och eller varumärke tror du kommer säljas bäst under julhandeln?

Belgien: Vi förväntar oss mycket av elektroniska leksaker som Furby Boom, Zoomer från Spin Master och Silverlits Digibirds. Violetta-brandade produkter förväntas fortsätta sin succé, även flera Lego-linjer och Playmobils nöjesparkstema väntas gå mycket bra.
Spanien: Konstruktionsleksaker med Lego i ledningen förväntas gå mycket bra. Actionleksaker är populära tack vare licenserna och artistiska leksaker, som engagerar och utvecklar barnens fantasi och kreativitet. Maria Costa, direktör för studier om barn på AIJU, menar att "App Toys" är framtiden.
USA: Något med Frozen-licensen, Snow Glow Elsadockan och Musical Light Up Dress från Jakks Pacific.
England: Lego är helt utan konkurrens, därefter tror vi på Teksta, Furby, VT och Kiddie Zoom.
Nederländerna: Hasbro Transformers, Lego Friends shopping mall, Playmobil Ferris Wheel, VTach Kidizoom Smart Warch och Hasbros Furbie Boom och Nerf Rebelle.
Norge: Lego ligger först på alla listor, populärt är actionleksaker så som Transformers.
Tyskland: Det är svårt att säga och blir en spekulation men licensierade Skylandersprodukter ligger bra till.
Sverige: Här pekar mycket på att My friend Cayla och Frozen Elsadockorna blir stora. Wagalong, Kurio 7S och Doc Mvstuffins ligger också bra till. Lego är det starkaste varumärket med City Artic och Friends som de starkaste serierna.

Varför leker barn med mer och mer avancerade leksaker vid yngre åldrar? Sjunker lekåldern eller beror det på den digitala tidsåldern vi lever i?

Belgien: I vårt senaste nummer av Kids Universe intervjuade jag en professor som studerar beteendet hos de så kallade "digital natives". Hon menar att mycket beror på föräldrarnas beteenden, barnen ser sina föräldrar använda läsplattor och smarta telefoner och tar efter dem.
Spanien: Enligt undersökningen "The Evolution of Play" av NDP, tror 51 procent av föräldrarna att nya teknologin inte har någon påverkas alls, medan 40 procent upplever att barnen leker mindre med traditionella leksaker. Enligt undersökningen föredrar små barn att leka med fysiska leksaker även om de har tillgång till ipads mm, medan de äldre barnen föredrar modern teknologi. Produkter som kombinerar traditionell lek med nya tekniken tror man blir julens vinnare.
USA: Vi refererar detta till KGOY- (Kids Growing Older Younger) fenomenet. Barnen blir mer "sophisticated" i yngre åldrar vilket ger att de vill ha mer utvecklade leksaker i yngre åldrar. Det här har pågått länge och vartefter tekniken blir billigare, kommer den mer och mer in i leksakerna.
England: Barnen blir introducerade till mer avancerade leksaker i tidigare ålder. Jag tror också att föräldrar introducerar smarta telefoner och läsplattor för barnen i tidigare åldrar och uppmuntrar dom att lära sig läsa tidigare.
Nederländerna: Jag tror inte det beror på föräldrana utan på de nya digitala produkterna samt de sociala medierna Facebook och Twitter.
Tyskland: Det är den tiden vi lever i. Barn växer upp omgivna av digitala produkter. Tillverkarna tar tillvara på det och kombinerar klassiska leksaker med elektroniken, vilket kan uppmuntra barnen till kreativ lek.
Sverige: Enligt Maria Molin på Gfk har försäljningen av klassiska leksaker till ålderskategorin 10 år och uppåt ökat med 0,1 procent i genomsnitt sedan 2007. Den genomsnittliga ökningen under samma tid har varit 1,65 procent för alla åldrar, så det är en mycket lite ökning men dock en ökning.

Hur utvecklar sig julförsäljningen på din marknad?

Belgien: Den belgiska och holländska marknaden är lite speciell då vi har "the feast of Saint Nicholas" i början av december. Därför har vi har två försäljningstoppar; en i början och en i slutet av december.
Spanien: Konsumenter väntar till sista minuten med att köpa inför jul. Julkampanjerna fokuseras till sista veckan före jul och första veckan i januari - för det spanska firandet av "Reyes". Första veckan i januari står för 13,3 procent av årsomsättningen. Den stora koncentrationen av försäljningen runt jul, 60 procent av årsomsättningen, gör att handlarna har väldigt aggressiva erbjudanden. Viktigast i valet av present är barnens önskemål.
USA: 2013 gav veckorna med Black Friday och Cyber Monday försäljningsökningar med 4 respektive 24 procent, medan de övriga veckorna tappade lite. Totalt backade 4:e kvartalet 1 procent 2013.
Storbritannien: Trenden här är att föräldrarna tar sina köpbeslut senare och senare för att se vilka produkter som det är best erbjudanden på både i butik och online.
Nederländerna: Det känns som handeln startar senare varje år och mesta försäljningen sker sista veckan. För oss är Sinterklaas viktigare än julen.
Norge: Det är för tidigt att svara på eftersom förra julförsäljningen inte var så bra. Lekåldern sjunker och intresset ligger på iPads och digitala spel köpta på nätet. Norska föräldrar intresserar sig allra mest för elektroniska "gadgets".
Tyskland: Försäljningen börjar senare, närmare jul. Sista kvartalet är fortfarande det starkast och det ser ut att bli en högra försäljning än förra året.
Sverige: December är sedan länge den allra största månaden, att handeln kommer igång senare har jag inte lyckats hitta belägg för. Det som däremot blivit väldigt stort försäljningsmässigt är halloween, som i år fick oktober att bli en riktigt bra månad med fina ökningar.

Medverkat med svar har följande tidningar och redaktörer:

Belgien: Kids Universe, Jeroen Coteur
Spanien: Jugetes, Emili Alsina
USA: The Toy Book, Jackie Breyer
UK:-Toys 'n' Playthings, Malcom Nash,
Nederländerna: Speelgoed en Hobby, Jan Sinke
Norge: Baby, Hobby & Leketøy, Paul Matheson de Glasenapp
Tyskland: Das spielzeug, Scarlett Wisotzki
Sverige: Leksaksrevyn, Lena Hedö