Skip to main content

Cykeln nu en självklar del av svenskens vardag

Försäljningen av cyklar ökar för tredje året i rad och har sedan 2011 stigit med nära 17 procent. Svensken nöjer sig inte längre med en enda hoj – och vill dessutom ha cykeln personligt stylad. Dessa resultat och många andra spaningar presenteras i branschorganisationen Svensk Cyklings färska trendrapport.

Cykeltrendrapporten sammanfattar spaningar som branschorganisationen Svensk Cykling gjort under det gångna året. Flera av de fakta och trender som presenteras i rapporten har en sak gemensamt: de är uttryck för att cyklandet i Sverige blivit ett naturligt och viktigt inslag i svenskt vardagsliv.

Bland annat bekräftas att det säljs allt fler cyklar i landet. Nya siffror som presenteras visar en ökning på cirka fem procent det senaste året jämfört med föregående säsong. Ökningen de senaste tre åren är nära sjutton procent.

Cykeltrendrapporten konstaterar också att:

• Cykeln har blivit en problemlösare.
• Allt fler skaffar en andracykel.
• Begreppet förmånscykel har kommit för att stanna.
• Svenska cyklister vill ha bekväma lättcyklade cityhybrider – men gärna personligt stylade!

– Vad vi ser är en cykelkultur som övergått i en mer mogen fas. När allt fler väljer hojen före bilen, och en imponerande stor andel svenskar gör det året runt dessutom, stärks cyklandets roll i samhället, säger Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling.

Cyklandet i de svenska storstäderna ökar, åtminstone om man ska tro på trafikkontoren i landets tre största städer. Men mätmetoderna skulle kanske behöva en rejäl översyn. Cykeltrendrapporten försöker att reda ut begreppen i kapitlet "Oreda i storstädernas cykelstatistik".

I många svenska kommuner pågår för övrigt ett målmedvetet och ambitiöst arbete för att möjliggöra en ökad andel cykelpendlare. Malmö är idag den stad som går i bräschen för en modern syn på urban cykelkultur. Följdriktigt blev kommunalrådet Karolina Skog (MP) årets mottagare av Svensk Cyklings politikerpris, som presenteras mer utförligt i Cykeltrendrapporten.

I Svensk Cyklings uppdrag ligger också att hålla ett kritiskt öga på förutsättningarna för ett ökat cyklande i landet. Som ett logiskt led i det arbetet ligger till exempel den granskning av statens satsning på infrastruktur under de kommande tio åren, som trafikforskaren Krister Spolander gjort i samarbete med Svensk Cykling.

För den som hade hoppats på en rejäl satsning på cykelinfrastruktur är den läsningen tyvärr nedslående. I rapporten presenteras hela listan över statens cykelsatsningar, län för län.

Den färska trendrapporten innehåller också fakta om svenskens cykelvanor från den Sifo-undersökning som gjorts på Svensk Cyklings uppdrag.