Skip to main content

Tre största händelserna i sociala medier medan du legat i hängmattan

Medan man själv har spenderat semestern med att göra så lite som möjligt så har det varit full aktivitet vad gäller mitt skrå sociala medier. Här kommer därför en mini-spaning kring tre nyheter som präglat den digitala världen i sommar:


1: Instagram Stories

Sedan en vecka tillbaka har Instagram nu adderat funktionen Stories, en funktion som är en mer eller mindre en direkt kopia på Snapchat Stories. Utöver att dela vanliga, ”permanenta” bilder och filmer på Instagram kan man nu dela bilder eller videoklipp som bara syns i 24 timmar. Därtill kan man i bilden/filmen addera text, emojis eller rita själv – precis som i Snapchat Stories. Funktionen är helt klart ett svar på och ett sätt att ta upp kampen mot Snapchats enorma popularitet och framfart. Man vill säkerligen också försöka få tillbaka och öka användandet och tiden som användarna spenderar på Instagram – något som minskat (då vi som användare har blivit mer passiva betraktare), medan användandet, innehållsskapandet och tiden användarna spenderar i Snapchat ökar. Räkna med att Instagram kommer att fortsätta utveckla tjänsten under hösten, kanske kommer vi härnäst få se ansiktsmasker som i Snapchat (Facebook köpte i vår appen MSQRD som tillhandahåller just den funktionen) och även olika annonsformat för företag och varumärken.

Hur kan man som företag använda Instagram Stories?

Många varumärken/företag har säkerligen varit intresserade av Snapchat men inte riktigt velat engagera sig i en ny kanal med här i Sverige fortfarande relativt unga användare. Dessa företag kan nu ge sin målgrupp på Instagram ett liknande visuellt innehåll som på Snapchat stories (alltså med fokus på nuet och det spontana hellre än det bearbetade och perfekta). I Stories passar det bra att bland annat leverera innehåll som:

• Bakom kulisserna (hos företaget, vid t.ex. fabriken, produktionen, reklaminspelningen, modevisningen)
• Teasa innehåll, produktlanseringar etc
• Extra innehåll till annat ”permanent” innehåll som man publicerar på Instagram (med stories kan man fördjupa sig kring och ge bakgrunden till den film/bild man just lagt upp på sitt Instagram-konto)
• Bygga en story från event, evenemang eller liknande (många sportklubbar är t.ex. väldigt duktiga att i stories rapportera från matcher, träningar och resor som lagen gör)

2: Fortsatt utveckling och användande av live video

Användandet av Facebook Live video har ökat enormt under sommaren – t.ex. ABC News livestreamade över 70 timmar annonsfritt material genom Facebook Live under Demokraternas och Republikanernas konvent i sommar, vilket genererat 28 miljoner tittare. Facebook fortsätter att uppdatera och förbättra tjänsten - bland annat kan man nu sända live i upp till fyra timmar (!) och de tillåter också att man förutom i kvadratiskt format nu även kan livestreama i helskärm/landskap. Nu kan man även sända live genom tidigare nämnda appen MSQRD, vilket möjliggör att du kan addera olika ansiktsmasker och effekter live. Man har också gått ut med att man tillsamamns med ett antal publicister ska testa annonsering i Facebook Live. Annonserna kan dyka upp när som helst fem minuter in i en livesändning, och synas i högst 15 sekunder. Testpublicisterna ska själva kunna styra vilken typ av annonsörer som kan rulla i deras kanal. Läs mer om detta på AdAge.

Och det är inte bara Facebook som satsar hårt på live video, Youtube som haft funktionen med livesändningar sedan 2011 har i sommar kommunicerat att de snart kommer att lansera live-streamingfunktion direkt från mobilen.

Hur kan man som företag använda Facebook Live/live video?
• Streama live från event/pressträffar etc
• Arrangera live FAQ
• Produktlanseringar
• Sneak peaks
• Bakom kulisserna


3: Augmented reality & Pokémon GO

Sociala medier eller ej, det har varit svårt att missa Pokémon Go i sommar, varken i den digitala världen eller ute på gatorna. Som varumärke går det självklart att dra flera lärdomar från den virala succén - men Pokémon Go kan också användas i ens företags marknadsföring, dels i appen för att driva besök/kunder till ens fysiska butik/restaurang/försäljningsställe, men man kan även rida på den explosionsartade trenden för att på smarta sätt kommunicera sina egna produkter (Poppels bryggeri), eller för att marknadsföra produkter och tjänster som kan användas just i samband med Pokémon Go-spelande (portabla mobilladdare ett exempel). Vi får se hur spelets popularitet håller i sig, men vi kan konstatera att Pokémon Go är den första riktiga succén vad gäller användandet av augmented reality (förstärkt verklighet). Vi kommer därför förmodligen få se flera exempel på augmented reality-appar och spel under hösten och vintern – vilket absolut kan vara intressant också för företag och varumärken! Ett exempel som har några år på nacken är mejeriföretaget Arla och spelet Kapten Ko, ett infinity run-spel där du använder mjölkpaketet som spelplan.

Spaning ursprungligen publicerad i kommunikations- och strategibyråerna Prime & United Minds nyhetsbrev 9 augusti 2016. Skriven av Gabriel Gunnarsson, Digital och Social Media Director på Prime. För frågor och synpunkter, hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..