Skip to main content

Unga bagare laddar för EM

Unga bagare 450

I januari är det dags för Juniorbargaralandslaget att försvara Sveriges färger när EM Unga Bagare avgörs i Lyon. För Sverige tävlar Lina Andersson och Anna Säll.
- Självklart hoppas vi på framskjutna placeringar, men det viktigaste är ändå att vara med, se och lära, säger Moa Brink, lagledare för svenska Juniorbagarlandslaget, och själv med stor tävlingserfarenhet, bland annat från ”stora” Bagarlandslaget.

I januari bär det av för juniorerna till franska Lyon och där kommer det att få mäta sina krafter med länder som Frankrike, Schweiz, Nederländerna, Danmark, Tyskland med flera.

För Sverige tävlar Lina Andersson, till vardags på Güntherska hovkonditoriet i Uppsala, och vinnare i SM Unga Bagare tidigare i år samt Anna Säll, Bakery and Spice i Solna, som kom trea i SM.

-Det brukar vara de som placerar sig högst i SM Unga Bagare som får utgöra Juniorbargarlandslaget, berättar Moa. I laget har vi också tvåan och fyran från SM, Tintin Larsson och Jula Dissieux. Samtliga åker med till Lyon.

Själva tävlingen består i att under 5 timmar baka skådebröd, vetebröd, bullar, matbröd, wienerbröd och ett överraskningsbröd där ingredienserna kommer att presenteras på plats.

-Dessutom får de tävlande ha med ett eget fritt val, berättar den andra lagledaren, Kim Lund, Årets Bagare 2016. Både Lina och Anna är väldigt rutinerade bagare, och har tagit fram varsitt spännande bröd. Linas bröd innehåller bland annat dinkel och rostat havregryn, Annas är ett rågbröd med surdeg.

Det blir alltid några nyheter varje år och nya trender brukar märkas i tävlingssammanhanget.

-I år ser vi till exempel wienerbröd med salta smaker, säger Moa. Lina och Anna har riktigt spännande saker på gång här, och vi får kanske återkomma med recepten efter tävlingen!

Laget har legat i hårdträning nu i flera månader och i början av december var det en full tidsträning hos Jästbolaget i Rotebro, strax norr om Stockholm.

-Smaker och utseende börjar sitta nu, konstaterade Kim Lund. Men tiden är den stora utmaningen. I dagsläget är det lite tajt, och jag tror inte tjejerna skulle hinna riktigt i mål om det var skarpt läge nu. Så det kommer att vara vår främsta utmaning fram emot tävlingen och de träningar som är kvar – att kapa tiden! Det handlar mycket om detaljer och att hitta tidstjuvarna. Planering är A och O.

-Det gäller att förbättra sig hela tiden, säger Anna Säll. Jag är en sådan som aldrig blir riktigt nöjd, det tror jag är bra i tävlingssammanhang.

Lina Andersson är också laddad:

-Det känns väldigt bra, och jag ser fram emot tävlingen!

Vad är det då som skapar en vinnare? Det vet konditormästare Peter Halldén som under flera år varit domare vid EM Unga Bagare.

-Det gäller att skapa sådant som behagar domarna. Jag tror det kan vara viktigt att hålla sig ganska traditionellt, inte för mycket utsvävningar. Jag har en känsla av att de kontinentala domarna, särskilt de franska, håller mer på det traditionella. Samtidigt ska man så klart inte vara för konservativ, det gäller att hitta en balans, säger Peter, och fortsätter:

-Det här med balans gäller också smakerna. Domarna vill se nationella särdrag, men samtidigt vet jag att om vi svenskar drar på med för mycket kardemumma i bullarna brukar det inte gå hem. Svenska deltagare brukar vara starka på de söta bakverken, vi lyckas mindre bra på matbröd av någon anledning. Och så gäller det att impa med tekniken!

EM Unga Bagare avgörs den 24-25 januari 2017.

Detta är juniorbagarlandslaget:
Lina Andersson, arbetar på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala och kommer ifrån Ånge.
Anna Säll, arbetar på Bakery and Spice i Solna och kommer ifrån Jönköping.
Tintin Larsson, arbetar på Lidingö Bröd & Pâtisserie, Lidingö och kommer ifrån Avesta.
Julia Dissieux arbetar på Café Sandhem i Kristianstad och kommer ifrån Kristianstad.
Lagledare är Moa Brink och Kim Lund.

Detta är EM Unga Bagare
I EM Unga Bagare utförs fem moment: matbröd, vetebröd, franskbröd, wienerbröd och skådebröd. Allt ska bakas inom fem timmar och sedan dukas upp inför juryns bedömning. Juryn bedömer de tävlande individuellt och per landslag, där två bagare ingår i varje lag. Juryn utgår bland annat ifrån de tävlandes sätt att arbeta, hålla ordning och planera. Men de bedömningsgrunder som väger tyngst är jämnhet, smak, färg och vikt på bakverken. Vinsten i EM Unga Bagare är ära och pokaler. Branchorganisationen Sveriges bagare & konditorer driver Juniorbagarlandslaget.
EM Unga Bagare har avgjorts i hela 45 år.
Sverige har deltagit sedan 1990 med 3 guldmedaljer och ett flertal andra pallplatser.
För att delta ska man vara under 25 år och utmärkt sig i nationella tävlingar.