Skip to main content

Drygt 8 miljarder kronor kvar – bankerna kan fortfarande ta emot äldre sedlar och mynt

Fredagen den 30 juni är det sista dagen det går att betala med de äldre 100- och 500-kronorssedlarna och de äldre 1-, 2- och 5-kronorsmynten. Det går dock fortfarande att sätta in dem på bankkonto.
Fortfarande finns det mynt till ett värde av 1,8 miljarder kronor och sedlar till ett värde av 6,4 miljarder kronor kvar ute i samhället. När mynten och sedlarna är ogiltiga kan du inte längre betala med dem. Däremot kan du fortfarande sätta in dem på ett bankkonto.



Mynten går att sätta in på ett bankkonto till och med den 31 augusti 2017. Kontakta din bank innan för att ta reda på hur du lättast går tillväga. Använd gärna myntkartan.se för att hitta det närmaste stället där du kan sätta in mynten. På myntkartan.se finns cirka 900 banker och växlingskontor som tar emot mynt. Efter den 31 augusti 2017 löser varken banker eller Riksbanken in dem.

Sedlarna går att sätta in på ett bankkonto till och med den 30 juni 2018. Kontakta din bank innan för att ta reda på hur du lättast går tillväga. Har du kvar ogiltiga sedlar efter den 30 juni 2018 kan du skicka in dem till Riksbanken som, mot en avgift på 100 kronor, sätter in dem på ditt konto.

Mer information om hur man går tillväga finns på Riksbankens webbplats, www.riksbank.se under rubriken Sedlar & mynt. Observera att bankerna och Riksbanken tillämpar reglerna i penningtvättslagen, vilket bland annat innebär att du kan få frågor om var pengarna kommer ifrån. Du kan också behöva visa upp till exempel kvitton, avtal eller fakturor.