Skip to main content

Mack-SM 2017 utser Sveriges godaste macka – här är finalisterna

En riktigt god och mättande macka är något av det trendigaste i år. Men vem gör egentligen Sveriges godaste macka? Den 9 november koras Sveriges bästa macka på Mack-SM 2017. 8 finalister från hela landet tävlar på Sthlm Food & Wine i Stockholm.


Tiden då vi endast åt mackor vid frukostbordet är ett minne blott. Idag har mackan blivit ett självklart lunchalternativ, och det äts även en hel del mackor till middag. En undersökning från Brödinstitutet visar att var fjärde svensk väljer just en macka till middag, minst en dag i veckan. 2017 har mackan med andra ord ett starkt fäste i Sverige. Och landets bästa mackor görs av de tävlande i finalen av Mack-SM 2017.

Årets bidrag bjuder på allt från friterad surdeg och pankofriterad halloumi till en dansk klassiker – potatismackan. Mackorna är skapade med noggrant utvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Ett exempel på detta är ett stenungsbakat bröd med ruccola och chiafrön i.

Men det är inte bara smaken som är avgörande under finalen. När juryn gör sin bedömning av finalisternas mackor kommer man även att titta på utseendet, hur nyskapande den tävlande bagaren, konditorn eller kallskänkan har varit och den ekonomiska delen.

Mackan ska inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Under finalen ska de tävlande skapa 20 mackor på bara 45 minuter. Under den tiden ska allt utom brödet skapas från grunden på plats. Det är med andra ord mycket som krävs för att kunna titulera sig svensk mästare i Mack-SM 2017.

– Det märks verkligen att det råder en macktrend just nu. Mackorna i finalen av Mack-SM visar på en inspirerande bredd i smaker. En macka är inte bara en macka längre, med kunskap och innovation visar nalisterna att den är så mycket mer, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Juryn som bedömer mackorna består av:
• Nina Johansson, Ninas konditori
• Frida Lundh, vinnare av Mack-SM 2016
• Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
• Gabriella Strömberg, KåKå
• Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent

Finalisterna i Mack-SM 2017 är:
Emma Olofsson Persson, 24 år, från Kristianstad. Arbetar som konditor på familjekonditoriet Nya Conditoriet i Åhus. Emma har varit lärling under hela sitt liv då hen- nes mamma är bagare och konditor. För tre år sedan började hon arbeta heltid på Nya Conditoriet. Tävlar med mackan "Åhusklämman".

Felix Wedman, 25 år, från Nordmaling. Arbetar som kökschef på Nya Konditoriet i Umeå. Felix studerade Hotell och Restaurang på Östra gymnasiet i Umeå och har arbetat som kock sedan dess. Felix har tidigare tävlat i Årets Kock för gymnasieelever där han kammade hem förstaplatsen. Tävlar med mackan "Skogstokig.

Maria Nyström, 25 år, från Stockholm. Arbetar som butikschef på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. Maria har lärt sig yrket på jobbet och har jobbat inom branschen sedan 2011, där hennes fokus legat på bröd och bakelser. Tävlar med mackan "DuraBilly".

Tomas Persson, 45 år, från Norrtälje. Arbetar som bagare och konditor på RoslagsBageriet i Norrtälje. Tomas studerade till bagare och konditor på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, där han tog exa- men 1990. Han arbetade sedan som bagare och kon- ditor fram till 1993 och efter det som matfotograf och storkökskonsult i flera år. År 2009 hittade Tomas tillbaka till yrket och har inga planer på att lämna branschen. Tävlar med mackan "Hickory-drömmar".

Jeanette Stegman, 46 år, från Helsingborg. Arbetar idag som kallskänka på Fahlmans Konditori. Jeanette är utbildad kallskänka på hotell Marienlyst i Helsingör. Tävlar med mackan "Dansk klassiker 2.0".

Erica Andersson, 35 år, från Ystad. Arbetar som butikschef och kallskänka på Möllers Bageri & Konditori. Utbildade sig till kock på Stockholms hotell & restaurangskola, arbetade sedan som kock från 2001 till 2010 och övergick sedan till att bli kallskänka. Tävlar med mackan "Till havs".

Kajsa Brant, 26 år, från Jönköping. Arbetar som kallskänka och butikssäljare på Bernards Konditori i Jönköping. Kajsa studerade till Bagare och konditor på ASTAR i Jönköping. Tävlar med mackan "Beetbox".

Sandra Lindbom, 35 år, från Enköping. Arbetar som kock på Kopparlundens Bageri i Västerås. Sandra utbildade sig till kock på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Tävlar med mackan "Local hero".