medlem banner

Butikerna är en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detalj- och servicehandel i Sverige. Vi representerar många olika områden inom handeln då våra cirka 4 500 medlemmar är fördelade på 8 branschorganisationer. Vi arbetar i huvudsak med opinion, näringspolitik och medlemsförmåner.

Något av dessa kan bli Årets spel

Det var inte bara rekordmånga spel anmälda, det var också ovanligt många utmanande spel för en person. Därför finns det en helt ny klass - Årets Huvudbry – när kampen om Guldtärningen går vidare. Arrangör är branschorganisationen Leksaksbranschen.

 

Juryn: Anna-Lena Wiik Thorsell, David Lega, Jimmy Everitt, Krister Svensson, Mona Nilsson och Lasse Råde, har som vanligt haft ett gediget och roande arbete med att spela och analysera samtliga spel.
Efter en sista spel- och granskningsgenomgång har följande spel blivit nominerade till finalen:

Barnspel

Hit the hat
Här gäller det att först tänka efter och sedan vara riktigt snabb. Med hjälp av flugsmällare med sugpropp ska du hitta kortet som föreställer hatten som har rätt färg, form och kantfärg, vilka bestäms av tre tärningar. Lätt för den yngste att slå föräldrarna. Mycket action utan att behöva bli allt för stressigt.

Mitt första frågespel
Ett riktigt bra och givande frågespel för de yngsta, där inte alla svar är givna på förhand. Räkna upp tre djur som bor i skogen? Vad gör pojken på bilden? Hur många människor finns i det här rummet? Stora frågekort, med tydliga bilder och en lagom nivå på frågorna för yngre barn. Docks krävs att en vuxen spelledare är med.

Piratspelet
Många överraskande vändningar när man med roliga och ovanligt välgjorda piratfigurer ska ta sig runt en ö för att bli piratkapten. Tärningen kan ställa till det så att figurerna åker både ut och tillbaka. Omväxlande och kul för hela familjen.

Familjespel

Flipp!
Ett roligt lagspel med två helt olika spelelement. Först gäller det för lagen att skriva ner ord med ett antal givna bokstäver på kortast möjliga tid. Sedan får motståndarlaget lika lång tid på sig för att gissa vilka orden är. Enkelt att sätta igång och mycket rolig interaktivitet på vägen.

A la carte
När spisarna väl är ihopsatta och grytor, kryddburkar och ingredienser kommit på plats börjar ett roligt äventyr i köket, där vända på pannkakor, sätta rätt värme på spisen och inte krydda för mycket bara är början. Roligt och inspirerande.

Lego Champion
Det första sällskapsspelet från Lego som känns riktigt genomarbetat. Lika roligt att spela som att bygga. Lysande spelidé med en spelplan man bygger på allt eftersom, med roliga utmaningar på vägen, där det förstås handlar om att bygga med bitarna på olika vis. Utmanande och roligt för alla åldrar.

Vuxenspel

Odin's table
Enkelt att komma igång med spelet där det gäller att ta sig över spelplanen och möta sin motståndare i ett antal dueller, där utdelade kort avgör styrka och resultat. Lite inspirerat av Magic och andra nyare kortspel, men står ändå på egna ben och erbjuder många roliga vändningar under spelets gång.

Hollywood
Med åtskillig finess och med många trovärdiga detaljer gäller det att skapa nästa stora Hollywoodsuccé. Hitta bra manus, musik och inte minst stjärnskådisar. Pengarna byter plats mellan spelarna lika snabbt som de mest otroliga filmerna vaskas fram. Mycket humor, inte minst namnen på fimstjärnorna, där den sämste har samma namn som konstruktören av spelet. Ger många underhållande speltimmar.

Monte Cristo
Ett avancerat och strategiskt äventyrsspel med många ingredienser och sinnrika finesser på väg till den åtråvärda skatten. Tar en stund att sätta sig in i, men ger också mycket spelglädje tillbaka.

Årets Huvudbry

Antivirus
Ett klurigt glidande pussel där de olikformade bitarna bara kan dras längs diagonalerna i grupp. Det handlar om att bli av med det röda viruset, innan det tar over. Svårare än man kan tro och underhållande på vägen.

Boggle Flash
Med imponerande teknik (hur man lyckats få in hela Svenska Akademiens ordlista i fem små kuber helt obegripligt) gäller det att sätta samman så många ord som möjligt av bokstäverna som de små fristående kuberna visar. Orden godkänns med elektroniska pip. Mest ett ensamspel men allra roligast med ett gäng som spelar tillsammans för att komma upp till maxresultat.

Castle Logix
Gedigna träbitar ska sättas ihop till figurer, borgar, byggnader, broar på olika, sammanlagt 48, vis. Utmanande för de yngre att bygga rätt. Konstruktivt och lärorikt. Och när spelet är slut kan man förstås fortsätta bygga/leka med klossarna.