medlem banner

Butikerna är en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detalj- och servicehandel i Sverige. Vi representerar många olika områden inom handeln då våra cirka 4 500 medlemmar är fördelade på 8 branschorganisationer. Vi arbetar i huvudsak med opinion, näringspolitik och medlemsförmåner.

Skolutmaning skapar sundare resvanor för skolbarn

Byt ut slentrianmässigt skjutsande och uppmuntra barnen att gå eller cykla till skolan istället. Det är syftet med den nationella tävlingen Gå och cykla till skolan som drar igång i höst.

När skoltävlingen Gå och cykla till skolan drar igång i september kommer tusentals svenska elever, liksom föräldrar och pedagoger, att inspireras till en hälsosammare vardag. Tävlingen introducerades redan 2005 och bakom initiativet står Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom (NCFF) som i år samarbetar med branschorganisationen Svensk Cykling där branschorganisationen Cykel Motor och Sportfackhandlarna ingår. Syftet är att motarbeta den stillasittande livsstilen som allt fler skolbarn har.

 

- Det finns många fördelar med att barn rör på sig mer, och sunda resvanor bör man lära sig tidigt, säger Camilla Bergholm på NCFF. 
I potten ligger 40 000 kronor – och en mer hälsosam vardag – som skolorna tävlar om.

Barn som blir skjutsade i bil går miste om betydelsefull vardagsmotion samtidigt som de utsätts för farliga trafiksituationer i samband med avlämning och hämtning.

- Beteendemönstren etableras redan i ung ålder, och när det gäller fysisk aktivitet hos barn har färdsättet till och från skolan en betydande roll. Det slentrianmässiga bilskjutsandet är farligt av flera anledningar.

Gå och cykla till skolan 2011 vänder sig till Sveriges alla F-6-skolor. Tävlingen pågår under september och oktober månad. Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

Den skola som samlar in flest poäng i förhållande till antalet deltagare vinner 15 000 kronor. Totalt tävlas det om priser värda mer än 40 000 kronor.