medlem banner

Butikerna är en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detalj- och servicehandel i Sverige. Vi representerar många olika områden inom handeln då våra cirka 4 500 medlemmar är fördelade på 8 branschorganisationer. Vi arbetar i huvudsak med opinion, näringspolitik och medlemsförmåner.

Madeleine Thell från Lund segrare i SM Unga Bagare

Förra veckan korades Sveriges bästa unga bagare. I hård konkurrens mellan de tolv skickliga finalisterna gick förstapriset i SM Unga Bagare 2011 till Madeleine Thell, 20 år, från Lund. På andra plats kom Therese Vesterholm, 20 år, från Dala-Husby och på tredje plats Ida Juhlin, 21 år, från Västerås. Madeleine och Therese får nu det ärofyllda uppdraget att representera Sverige i de europeiska mästerskapen för unga bagare i september.
SM Unga Bagare avgjordes i en fem timmar lång tävling på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg där de tävlande efter egna recept bakade franskbrödsbullar, vetebrödsbullar, wienerbröd och matbröd samt ett skådebröd eller en tårta. Med kreativitet, kunskap och passion för sitt hantverk skapade de tävlande såväl smakrika som vackra bröd. Allra bäst lyckades Madeleine Thell från Lund.
- Intresset för bagaryrket har ökat bland yngre och allt fler talanger vill tävla för att visa upp sitt hantverk och det höjer nivån på finalen i SM Unga Bagare, i år var de tävlande verkligen imponerande. Våra unga svenska bagare håller absolut internationell klass vilket bådar gott inför EM till hösten, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer som arrangerar SM Unga Bagare.
Juryns motivering:
Madeleine Thell planerade och använde tiden väl, jobbade rent och snyggt och visade upp störst hantverksmässig skicklighet i den ovanligt jämna finalen. Hennes bakverk av hög kvalitet och god smak avgjorde SM Unga Bagare 2011.
– Det känns fantastiskt kul att vinna, det här är det mest prestigefulla priset en ung bagare kan få. Jag älskar att baka och nu känner jag mig taggad att fortsätta utvecklas som bagare, säger Madeleine Thell, vinnare i SM Unga Bagare 2011.
Många av branschens mest framstående talanger – bland annat medlemmar i Bagarlandslaget och vinnare i Årets Konditor – har börjat sina karriärer genom att tävla i SM Unga Bagare. Ettan och tvåan kvalar automatiskt in till det landslag som tävlar i EM Unga Bagare som avgörs i september i Wienheim i Tyskland. De vinner även en inspirationsresa till Istanbul tillsammans med andra framgångsrika talanger inom bageribranschen.