medlem banner

Butikerna är en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detalj- och servicehandel i Sverige. Vi representerar många olika områden inom handeln då våra cirka 4 500 medlemmar är fördelade på 8 branschorganisationer. Vi arbetar i huvudsak med opinion, näringspolitik och medlemsförmåner.

Sänkt moms måste gälla även konditorier!

Regeringen har föreslagit sänkt moms för restauranger och cateringföretag, men inte för konditorier.
- Det är att snedvrida konkurrensen samtidigt som det direkt motverkar andra av regeringens mål, säger Martin Lundell, vd i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Skillnaden mellan ett konditori/café och lunchrestaurang är idag ofta omöjlig att se. Många konditorier serverar sallader, pajer och andra lunchrätter. Att man inte omfattas av sänkt moms är helt fel enligt Martin Lundell som menar att konkurrensen blir snedvriden.
Men han ser också andra mål som direkt motverkas av en eventuell momssänkning.
- Regeringen har som mål att 20 000 arbetstillfällen ska skapas inom livsmedelsproduktionen. Bageribranschen är den största delbranschen inom livsmedelsproduktionen.
SCB har släppt statistik som visar att 36,6 procent av alla bagare och konditorer i Sverige är födda utom EU. För övrigt den högsta siffran av alla yrkeskategorier.
- Att inte sänka momsen motverkar därmed också integrationen i samhället. Många av de som får arbete som bagare har svårt att få andra typer av jobb, säger Martin Lundell som hoppas att utredaren av momsfrågan tar hänsyn till ovanstående i sitt fortsatta arbete.