medlem banner

Butikerna är en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detalj- och servicehandel i Sverige. Vi representerar många olika områden inom handeln då våra cirka 4 500 medlemmar är fördelade på 8 branschorganisationer. Vi arbetar i huvudsak med opinion, näringspolitik och medlemsförmåner.

Cykla klimatsmart året runt - våga vintercykla!

- Vi inom Branschorganisationen Svensk Cykling tycker att svensken ska fortsätta att cykla även under vintern. Men för att känna sig trygg och bekväm finns det några viktiga saker att tänka på inför vintersäsongen på två hjul, säger Berit Gibbs, vd för Cykel Motor och Sportfackhandlarna.

Här är allt du behöver veta för att kunna jobbpendla klimatsmart i vinter:

Bromsar
Se till att du har bra bromsar – och kolla dem ofta. De ska fungera även när det är slaskigt eller isigt ute.

Ren och välsmord
Allt blir smutsigare vintertid och då slits det mer. Sköt om din cykel – rengör och smörj kedjan oftare. Om du inte kan eller vill själv finns det cykelhandlare som kan hjälpa till med allt du behöver.

Lampor
Reflexer och lampor är extra viktiga att torka av så att du ser och syns ordentligt. Om det går att låta cykeln stå under tak är det att rekommendera.

Navgeneratorn är okänslig för slask och smuts och den är tystgående. Det kan ses som en nackdel att den inte kan kopplas bort men tester har visat att motståndet är marginellt. Dessutom sitter den på plats och behöver inte justeras och den kan inte lossna och orsaka tvärstopp. Om lyset är batteridrivet, tänk på att batterier håller längre i värme än i kyla. Ta med lyset in om möjligt, och ha gärna extrabatterier i väskan.

Däck
Att utrusta sin cykel med dubbdäck underlättar körningen på vinterhala gator. Speciellt på framhjulet där dubbdäcket ger en stadigare styrning och ett bättre grepp mot underlaget. Skaffa dubbdäck med lagom många dubb. Det behövs inte lika många dubbar för stadscykling som i terrängcykling. Ett annat sätt att klara halka är att ha lägre tryck i däcken, vilket ger bättre grepp om underlaget.

Så klär du dig för vintercykling:
Vintercykling handlar i första hand om att hålla vinden och vätan borta. Under kalla vinterdagar är det viktigt att klä sig rätt. När man sett till att varken vind eller regn kan tränga igenom klarar man värmehållningen genom att trampa. Genom att klä sig så att man småfryser lite när man kliver på cykeln har man tillräckligt på sig.

Dina leder är känsliga för kyla. Varma vantar, gärna vindtäta ovanpå och skaft som når in under jackärmarna, skyddar dina leder. Det är bättre med flera tunna lager kläder än få tjocka.

Överst vinner du på att alltid ha något vindtätt. Fötterna skyddar du bäst med ett par frotté- eller yllesockar. Tänk på att du ändå måste kunna röra på tårna.

Hjälmen gör lika stor nytta på vintern. Men inte om den sitter som prydnad på toppen av en jättestor stickad mössa. Skaffa en tunn mössa eller ställ om hjälmen så att du får plats med mössa eller öronskydd under. Öronen är bra att skydda mot blåsten, men hjälmen måste ändå sitta stadigt.

En poncho eller ett lättare regnställ är bra att alltid ha med sig. Då påverkas man mindre av det nyckfulla svenska vädret. Ett sadelskydd, sk puda, är att rekommendera för att värma rumpan när det är kallt ute. En reflexväst är ett bra komplement för att öka synligheten bland medtrafikanter.

- Svensk Cykling är en branschorganisation för Sveriges cykelfackhandlare, tillverkare och importörer. Vårt syfte är att få fler svenskar att cykla oftare, avslutar Berit Gibbs.