Skip to main content

Bagare bildar Tunnbrödsakademien

Tunnbrödsbagare från hela Norrland träffades i Örnsköldsvik den 23 november för att diskutera hur man tillsammans ska kunna bilda en tunnbrödsakademi. Idén till akademien kommer från Kjell Jonsson, med ett förflutet från Polarbröd, och han var också värd för mötet tillsammans med Elisabet Nilsson-Singh, Polarrenen.

På mötet utsåg bagarna en arbetsgrupp som nu har i uppgift att ta fram ett förslag på hur akademien ska organiseras och finansieras.

- Jag har saknat en samlingspunkt kring tunnbröd. Det känns mycket roligt att vi nu är igång, säger Torbjörn Ullsten, Mjälloms Tunnbröd.

Gemensamt finns en önskan om att tunnbrödsakademien ska värna den svenska tunnbrödstraditionen samt vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbrödet, och hur det avnjuts på bästa sätt.

Passionen för tunnbröd går inte att ta miste på. Ove Edström från Stödebröd menar att det finns många spännande sätt att äta tunnbröd på som många ännu inte känner till.

- Även om vi lånar varandras recept så kommer tunnbröden att se olika ut. Hur vi bakar eller hur varma ugnarna är, är saker som påverkar smakupplevelsen, säger Jonny Lundmark, Klöverträsk Bröd.

Flera aktörer inom branschen har under en längre tid förespråkat ett forum som värnar om tunnbrödet som en del av den svenska brödkulturen.

- Vi välkomnar fler tunnbrödsintresserade. En akademi fungerar bäst om den består av olika representanter såsom bagare, konsumenter, forskare och kulturpersoner. Det som förenar oss är intresset för tunnbrödet, säger Karin Bodin, Polarbröd.

Till mötet kom representanter från Fazer, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Klöverträsk Bröd, Magnus Levebröd, Mjälloms Tunnbröd, Polarbröd, Polarrenen, Skogs-Hildas, Stenugnsbageriet i Lenninge, Stödebröd och branschorganisationen Sveriges Bagare och Konditorer.