Skip to main content

Kanelbullen blir bara mer och mer populär

 

Den 4 oktober är det Kanelbullens dag. En dag då hela Sverige firar ett av de mest älskade bakverken både på arbetsplatser och i hemmen. Kanelbullens dag instiftades 1999 och har växt i popularitet varje år sedan dess.

- Kanelbullens dag är en dag som bagerierna runt om i landet ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Kunderna vill ha så många bullar att många, trots att de sätter in extraresurser, har svårt att hinna med. Det är egentligen bara fettisdagen som kan mäta sig med kanelbullens dag, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Det sker många aktiviteter både centralt och lokalt. I år får exempelvis bullarna från företaget Bonjour rosa pärlsocker som en del i Rosa bandets nationella kampanj mot bröstcancer.

- Det är tydligt att handlarna satsar stort på Kanelbullens dag. Enligt våra prognoser kommer vi att sälja över tre miljoner kanelbullar i samband med kampanjen, säger Johan Cronehag, försäljningschef på Vaasan.

Kanelbullen är inte bara populär som bageri- och konditoriprodukt. I en ny undersökning konstaterar Fazer att kanelbullar är det självklara valet när svenskarna själva ska baka. Nästan var fjärde svensk uppger att de helst bakar kanelbullar. Samtidigt toppar det populära bakverket listan som favoriten till fikastunden. En överlägsen seger mot muffins och tårta som kniper andra- och tredjeplatsen på listan.

Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet för att stimulera hembakning. Många konsumenter tog tillfället i akt att fira på sina arbetsplatser och det blev rusning till landets bagerier, som var oförberedda. Dagen har satt sig som en viktig del av svensk matkultur och är idag ett självklart inslag på många arbetsplatser där arbetsgivaren bjuder personalen på bullar.

Kanelbullens ursprung sträcker sig så långt som 100 år tillbaka i tiden. Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början på 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, något som tidigare varit en lyxvara. Det söta vetebrödet utvecklades så småningom i flera former, storlekar och smaker. Ur det kreativa hantverket uppfanns kanelbullen eller kanelsnäckan som den också kallas i stora delar av landet.

Kanel är för övrigt världens äldsta krydda och ordet kommer från latinets ord för litet rör.