Skip to main content

2010-01-27 Spelet fortsätter i det laglösa landet

Spelet fortsätter i det laglösa landet
2010-01-27
Hur kan frågan om spellagstiftningen få dra ut på tiden så här länge? Hur länge ska vi behöva leva i ett laglöst land med 20 procent av spelet helt oreglerat?
Frågan ställs av Bengt Hedlund, vd i branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food.

Bengts åsikter publiceras i morgon i en debattartikel i branschtidningen Servicehandlaren.
- Att regeringen inte lagt fram en proposition är skandalöst - speciellt som man anar att orsaken till dröjsmålet är ren och skär taktik. Det är ju valår, konstaterar Bengt Hedlund och skriver:
"Spelutredning har gjorts och remissvar har lämnats in. Ändå händer det ingenting. Visst, frågorna är många och komplexa, men i de olika politiska partierna måste man väl ändå ha en egen linje? Hur vill man omreglera spelmarknaden? Är man för eller emot licenser?
Jag har gång på gång under de år frågan varit aktuell hävdat att det är skandalöst att den svenska spelmarknaden är oreglerad. Vissa måste följa strikta regler, andra får härja fritt. Och detta på en marknad där det hanteras mycket pengar och där inslagen av kriminalitet och spelmissbruk är markanta.
Min bedömning är att allianspartierna på grund av olika åsikter inte kan komma överens. Att man inte vill föra fram denna heta fråga nu när det är valår. Då skulle man ju bli tvungen att ta ställning till eventuella sanktioner...
Som: Hur straffar man olagligt spel på internet? Med FRA- och fildelningsdebatterna i färskt minne vill man naturligtvis inte få diskussioner om avstängning av sajter och dylika sanktioner. För sådana måste ju till, annars blir lagen helt tandlös.
Därför dribblar man vidare som om ingenting hade hänt. Som om spelutredningen inte låg där och väntade på nästa passning.
Det är oerhört viktigt att marknaden för spel är reglerad på ett ansvarsfullt sätt. Politiker och vissa spelbolag förstår uppenbarligen inte hur allvarligt, för att inte säga farligt, det är med spel. Svenska Spels beslut om 18-årsgräns för köp av lotter i slutet av förra året var ett steg i rätt riktning.
Det sociala ansvaret är viktigt och beslutet var bra av två anledningar. Dels behöver personalen i butik inte fundera över olika åldersgränser för olika produkter, dels blir det en samsyn kring att alla spel potentiellt kan leda till problem. Nu hoppas vi att övriga bolag följer efter."