Skip to main content

Nu är det dags. Handeln får ta mycket ansvar.

200 new sedel specimen fram 900x426px

Den 1 oktober, börjar de nya sedlarna att rulla ut. Den tunga rollen i utbytet landar helt klart på handeln. Nu hoppas vi att alla är så förberedda som det går att vara och rekommenderar också beredskap för ökad kontanthandel.

Etapp 1 i Riksbankens introduktion betyder att vi får nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlar från Riksbanken som samtidigt upphör med att lämna ut de gamla av samma valörer.

Sedelutbytet frestar på hela kontanthanteringskedjan i allt från transporter till teknisk utrustning. Eftersom antalet bankkontor som hanterar kontanter inte längre är så många, ligger stor del av utbytet på uttags- och insättningsautomater – och på handeln.

Allt tyder på att kontantköpen kommer att öka och förutom beredskapen inför detta, så är det viktigt att man som handlare känner till exakt vad som händer och vad som gäller.
Informationsmaterial har skickats från Riksbanken till såväl banker och butiker (broschyr, affisch, klistermärke och kassakort) som till medborgarna. Man hoppas att man i och med dessa stora utskick har fått upp kännedomen om start- och ogiltighetsdatum och säkerhetsdetaljerna.

- Vi får just nu många telefonsamtal från personer som av sin bank blivit hänvisade till Riksbanken när de talat med sin bank om att växla in sina gamla sedlar. De blir ju väldigt arga och besvikna när de förstår att så inte är fallet, säger Åsa Söder-Nilsson på Riksbankens kommunikationsavdelning och hälsar att det är bra om handeln hjälper till att förmedla följande:

- Man vänder sig till sin bank om man ska sätta in sina pengar på konto. Till Riksbanken får man vända sig efter det att sedlarna blivit ogiltiga.

Vill ni veta vad som finns att beställa kan ni titta på: www.riksbank.se/informationsmaterial eller http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Till-dig-i-bank-och-butik/

För övrigt finns det mycket information och bra hjälpmedel på Riksbankens hemsida. Vi rekommenderar särskilt att ni laddar ner appen, se nedan.

• Via riksbank.se/kollapengarna (http://www.riksbank.se/kollapengarna)
• Facebook: facebook.com/kollapengarna
• Via appen ”Kolla pengarna”: sök efter ”Kolla pengarna” i Google Play eller App Store.
• Via en sms-funktion för den som vill bli påmind om viktiga datum kring nya sedlar och mynt: Sms:a riksbanken start till 71120.

Informationsbroschyren finns översatt till 30 olika språk. Du hittar dessa på riksbank.se eller i appen.

Bakgrund:

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. Sedlarna får nya säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar och mynten blir mindre, lättare och nickelfria. Under en period kommer både de nuvarande och de nya sedlarna och mynten att finnas i samhället samtidigt. De nuvarande sedlarna och mynten blir så småningom ogiltiga (utom 10-kronan som inte byts ut). De första nya sedlarna kommer nu i oktober 2015.

Tidsplan för mynt- och sedelbytet
Introduceras 1 oktober 2015: 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlar.
Introduceras 3 oktober 2016: 100- och 500-kronorssedlar. 1-, 2 och 5-kronor.

Ogiltiga efter den 30 juni 2016: 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar.
Ogiltiga efter den 30 juni 2017: 100- och 500-kronorssedlar. 1-, 2- och 5-kronor.