Skip to main content

Det blir inga semlor utan bagare

Martin ater semla 450

Samtidigt som yrkeshögskolan ses som en del av lösningen på den höga arbetslösheten har bageribranschen stor brist på arbetskraft. I ljuset av detta är det obegripligt att begränsa utbildningsplatserna på yrkeshögskolan till 40, skriver Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

I går var det fettisdagen och 60 procent av Sveriges befolkning kunde avnjuta en semla under dagen. Njut så länge ni kan. I framtiden kan det bli svårt att få tag i en god semla bakad av en utbildad bagare eftersom branschen står inför ett hinder. Det saknas bagare. Bageribranschen är en av de branscher som Arbetsförmedlingen ser störst brist på arbetskraft i. Ändå finns bara 40 utbildningsplatser på yrkeshögskolan till en bransch som sysselsätter 15 000 personer.

Under sitt sommartal pekade statsminister Stefan Löfven (S) på vikten av att satsa på yrkeshögskolan för att råda bot på den höga arbetslösheten. Han hyllade utbildningsformen med konstaterandet att ”nio av tio som går där får jobb”. Då hurrade branschen och tänkte att utbildningsplatserna äntligen skulle bli fler. Många såg möjligheten att anställa mer personal.

Men förra veckan släcktes hoppet. Myndigheten för Yrkeshögskolan gav avslag på fler platser inom utbildningen för bagare och konditorer, utan att kunna ge någon motivering eller förklaring. Att staten inte vill satsa i en bransch som skriker efter arbetskraft är för mig svårt att förstå.

Att baka en semla är en konst och de godaste semlorna är bakade på bra råvaror av en bagare eller konditor som har stora kunskaper och brinner för sitt yrke. Skillnaden sitter i smaken.

De flesta bagerier i Sverige är småföretagare som arbetar för att växa och skapa arbetstillfällen. När du köper en tårta i ett bageri går hälften av det du betalar till personalens löner. Jämför det med de tio procent som går till personalen när du handlar andra varor. Genom att köpa dagens semla på ett bageri får du inte bara ett vällagat bakverk, utan gynnar även de lokala företagen och skapar arbetstillfällen.

Om vi ska kunna njuta av goda bakverk i framtiden måste utbildningsplatserna bli fler. Jag hoppas därför att de ansvariga för yrkesutbildningarna äter goda semlor i dag och ser över sitt beslut.

MARTIN LUNDELL
vd Sveriges bagare & konditorer