Skip to main content

Hur ska handeln förhålla sig till hållbarhetstrenden?

I Icas framtidsrapport ”Lycka, data, mening – konsumenten 2030” finns mycket intressant att ta till sig. En slutsats som dras av bland andra tidningen Market, är att den starka hållbarhetstrenden gör att köp och ägande minskas till förmån för hyra och dela. Något som handeln naturligtvis har att förhålla sig till.



Att hitta sätt att konsumera med en mindre belastning på miljö och klimat blir snabbt allt viktigare bland svenskarna. Därför kommer tillgång att bli viktigare än ägande för medvetna konsumenter.

– Hittills har det varit ”fint” att köpa och äga, allt från bostaden till alla prylar där hemma. Men nu kommer en ny generation som tycker att det går lika bra att dela på eller hyra saker. Det är en attitydförändring som väntas växa sig starkare under de närmaste 10–15 åren, säger Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica-gruppen till Market.

Hon tar släpvagnar och borrmaskiner som exempel. Av de förstnämnda finns det 1,1 miljoner i Sverige och var och en av dem används cirka tio timmar per år. En borrmaskin används i snitt 18 minuter under hela sin livstid. Saker som alltså borde kunna hyras ut. För att sådant ska kunna fungera behövs dock nya digitala plattformar för uthyrning mellan privatpersoner.

”Hyr hos Clas” är Clas Ohlsons koncept för att möta upp i hållbarhetsfrågan. Här kan kunderna hyra vissa verktyg och i framtiden ska de även kunna delas vidare via en digital tjänst. Mottagandet uppges vara mycket bra och på Markets fråga om inte kedjans främsta uppgift är att sälja, svarar man att det snarare är att lösa kundernas behov och problem.

Också sportklädesmärket Houdini erbjuder både secondhandförsäljning och uthyrning medan barnklädeskedjan Polarn O. Pyret erbjuder kostnadsfria lagningar som ett mervärde till sina VIP-medlemmar. Outdoormärket Patagonia lanserade förra året sitt internationella koncept Patagonia Worn Wear Tour där en en repair truck åkte runt och hjälpte kunderna att fixa trasiga kläder.

Delningsekonomin vandrar också in i dagligvaruhandeln.

– Butiken som plats behöver ställa om och göra det lättare att dela och hyra. Miljömedvetna kunder förväntar sig det för att kunna minska sitt klimatavtryck, säger Ann-Katrin Tottie.

Hur detta cirkulära tänkande kommer att appliceras i lek- och babybranschen återstår att se. Men inte så länge. För om man ska tro på rapport och trend så är detta både oåterkalleligt och nödvändigt.

Källa: Market