medlem banner

Butikerna är en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detalj- och servicehandel i Sverige. Vi representerar många olika områden inom handeln då våra cirka 4 500 medlemmar är fördelade på 8 branschorganisationer. Vi arbetar i huvudsak med opinion, näringspolitik och medlemsförmåner.

Hel med Cornetto eller galen med Dumle?

Denna vecka börjar våren i så motto att de stora glassföretagen börjar distribuera sina nyheter till butikerna. Som vanligt är uppfinningsrikedomen stor, inte minst har giganten på området, GB-Glace, laddat upp med hela tretton nyheter.
En vår utan nya Magnumglassar är ingen riktig vår. I år heter den ena Magnum Ghana och är tillverkad med kakao certifierad av den ideella organisationen Rainforest Alliance. Detta kan antingen ses som ett hedervärt initiativ eller som ett marknadsföringstrick. Sanningen ligger säkert mitt emellan.
Tre nya Cornetto finns också på glasskartan, nu med mellannamnet "Engima" och med budskapet "du gör mig hel". En av dem innehåller hasselnöt och sammanträffande eller inte, men både GB Glace och Triumf Glass använder sig av uttrycket "det bästa av två världar" i beskrivningarna av sina hasselnötsnyheter. Triumf Glass har härvidlag satsat på "Dumle Go Nuts", en kombination av välkänt godisvarumärke och nämnda nötinnehåll. Lite glass finns det säkert också i den...
Annars är det säkert någon som funderar på könsrollsperspektivet när man ser  rosa "Hello Kitty" beskrivas som "skräddarsydd för målgruppen flickor". Just detta är dock ingen nyhet och genusdebatten i glassammanhang har aldrig velat ta riktig fart.
Att producenterna satsar på laktosfria gräddglassar är helt i tiden. Triumf Glass gör det med en strut av jordgubb och Sia Glass med en dito med blåbär. Somrigt, svenskt och gott!
Vi sätter slutligen en slant på att GB:s nya variant på klassiska Daimstruten blir säsongens hit. "Daim Pear Dream" – bara namnet triggar smaklökarna.