Skip to main content

Svensk detaljhandel måste vässa sig tekniskt

store 4156934 1280

I tidningen Market läser vi en intressant intervju med detaljhandelsexperten Mikael Ekstrand som manar svensk handel till snabb teknikomställning. ”Do or die” helt enkelt.


Han menar att svenska retailers inte varit på topp trots att det finns många tekniska lösningar som bara är att börja använda, till exempel AI och AR. Ett exempel är Finland där dessa tekniker redan hjälper kunder som provar kläder i provrum med nyttig information.

– Många butikskedjor i Sverige ser mer eller mindre lika ut som de gjort de senaste tio åren. Man måste hänga med i konkurrensen och hitta nya vägar. De som har börjat förändra sig har ett försprång, säger han till Market och menar att ny teknik skapar möjlighet att kunna möta kunden på nya sätt och förbättra köpupplevelsen.

Det handlar bland annat om att kunderna ska slippa stå i kö, fatt det blir lättare att hitta och att man i realtid kan se att det man vill ha finns tillgängligt. Om en slags nystöpning av den traditionella butiken med minskad butiksyta med lite mindre utbud och mindre lager – men ett utbud som genom dataanalys och AI träffar mer mitt i prick. Påminnande om den gamla tidens butiker där butiksägare kände sina stamkunder och därmed kunde erbjuda dem en anpassad och förbättrad service.

Mikael Ekstrand tror också på en framtid med lokala, små butiker i bostadsområden. Där det erbjuds utlämningsmöjligheter intill ett mindre produktutbud och så ett antal servicetjänster och platser för communities.

Följande tekniska resa ser han framför sig inom en tioårsperiod. Allt hämtat från Market:

• Kunden går in i butiken och checkar in genom ansiktsigenkänning.
• AR, Augmented reality, ger kunden omgående produktinformation.
• Snabbare köpresa och kundvarv.
• Click and collect-avdelning där kunden kan hämta nätbeställningar.
• Kassorna är borta. Kunden lämnar butiken via en själv-checkout, slipper stå i kö och betalar istället genom appen som är kopplad till butiken.
• Lagret fylls på med hjälp av data.
• Obemannade butiker (till exempel nattetid). Ansiktsigenkänningsteknik identifierar kunder och släppa in dem i låsta butiker.
• Ansiktsigenkänning blir lojalitetskort. Ansiktsigenkänning ersätter dagens lojalitetskort.

Mikael Ekstrand jobbar som senior digitalkonsult och affärsutvecklare på Tata Consultancy Services, TCS.

Källa: Tidningen Market