Skip to main content

2009-12-02 Leksaksbranschen förbättrar arbetsvillkoren för kinesiska fabriksarbetare

Leksaksbranschen förbättrar arbetsvillkoren för kinesiska fabriksarbetare
2009-12-02
Den globala leksaksindustrin har gått samman och förbättrar arbetsvillkoren för kinesiska fabriksarbetare genom ett initiativ kallat ICTI CARE Proces
Idag, den 2 december, släpper SwedWatch och Fair Trade Center en rapport om hur svenska företag som säljer leksaker tar sitt sociala ansvar.

Rapporten som är en uppföljning av motsvarande rapport från 2005, visar att mycket har hänt sedan dess. Den globala leksaksindustrin har gått samman och slutit upp bakom ett unikt initiativ kallat ICTI CARE Process. Denna process påverkar idag över 1,5 miljoner kinesiska fabriksarbetares vardag. I grunden finns en etisk uppförandekod och processen reglerar hur dessa regler ska kontrolleras och följas upp.
ICTI CARE Process börjar hos västvärldens företag. De har förbundit sig att inte köpa från fabriker som inte ingår i processen. De producerande företagen (fabrikerna) förbinder sig att följa uppförandekodens regler och låta sig kontrolleras och godkännas. Syftet är inte att slå ut fabriker, utan att se till att de sämsta lyfter sig till en rimlig lägsta nivå varifrån alla kan konkurrera jämbördigt.
Sverige är ett litet land på denna mycket internationella marknad. Mindre än 1 procent av de leksaker som importeras till Europa hamnar i Sverige. På den globala arenan är siffran försumbar. Swetoys medlemmar bestämde sig tidigt för att det är samarbete med större aktörer som är lösningen om en förändring ska kunna ske. Köp- och påverkanskraften hos enskilda svenska företag är liten.
- Vi ska vara stolta över vad vi har åstadkommit, säger Klas Elm, VD för branschföreningen Swedish Toy Association. Sverige var först i världen med att kräva deltagande i ICTI CARE Process för att få vara med i branschföreningen. Detta initiativ har följts av Danmark, USA och Tyskland, och fler länder är på väg, säger Klas Elm.
Sedan ICTI CARE Process startade har missförhållandena i produktionsledet minskat. Till exempel har antalet arbetade timmar per vecka gått ner och säkerheten i fabrikerna förbättrats.
- Detta är en process, säger Klas Elm, och vi är långt ifrån i mål. Fortfarande finns missförhållanden, det är vi medvetna om, men det har blivit bättre. Vi har problem med fusk vid kontroller och alltför långa arbetsdagar under högsäsong etc. Men vi ska ändå känna tillfredsställelse över vårt engagemang. Vi upptäcker fusk och arbetstimmarna går ner, även under högsäsong. Och vilken annan bransch kan visa på samma uppslutning?
Slutsatserna i den rapport som presenteras idag ska också ses mot bakgrund av ett antal tuffa utmaningar. Senaste årets globala finanskris och lågkonjunktur slog ut många kinesiska fabriker, samtidigt som många av de kinesiska fabriksarbetarna är immigranter i sitt eget land och vill jobba hårt under några säsonger för att sedan flytta hem igen. Dessutom är leksaksbranschen extremt säsongsberoende med en stor del av produktion och försäljning kopplad till julen.
- Trots tuffa förutsättningar står ICTI CARE Process pall, säger Klas Elm. Endast genom att samarbeta globalt kan vi vara starka nog för att påverka på riktigt.