Skip to main content

Nyhetsarkiv

2014 års cykeltrend: Cykeln som problemlösare

Genrebild cykel

Cykeln som problemlösare i vardagen – så ser 2014 års cykeltrend ut. Det visar branschorganisationen Svensk Cyklings årliga trendspaning som baseras på intervjuer med landets ledande cykelfackhandlare och sportkedjor.

För sjunde året i rad har Svensk Cykling låtit kartlägga trender och beteenden hos cykelköparna i landet. Analysen av branschorganisationens intervjuer med landets ledande cykelfackhandlare samt sportkedjor som är återförsäljare av cyklar visar en ny tydlig trend:

– 2014 börjar allt fler betrakta cyklandet som en smart problemlösare. För alla som har möjlighet att cykelpendla finns det tid och pengar att spara, och motionen får man på köpet. Som bonus bidrar man till ett mer hållbart samhälle, säger Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling.

45 procent av bilresorna i vårt land är kortare än fem kilometer, en sträcka man cyklar på en kvart, och här finns många vinster att göra på två hjul:

– Många människor upplever att tiden inte riktigt räcker till: jobb, hämtning av barn, bilköer och försenad kollektivtrafik. Cykelns status har höjts de senaste åren, och i och med det får nu svensken upp ögonen för att cykeln kan lösa många vardagsproblem, säger Klas Elm.

Att hinna med regelbunden träning blir tyvärr en lyx som inte alla hinner med, men för den som cykelpendlar dagligen kommer vardagsmotionen på köpet. Det märker inte minst arrangörerna bakom det stora motionsloppet Vätternrundan:

– För några år sen pratade vi om månader och dagar, nu är det minuter och sekunder som gäller om man vill ha en plats i de större motionsloppen, Vätternrundan fylldes inför 2014 på drygt tio minuter, säger Eva-Lena Frick, vd för Vätternrundan, som tror sig veta varför motionscykling på senare år blivit en stor nationalsport:

– Allt fler upptäcker den fysiska aktivitetens betydelse för sin hälsa och vill ha en utmaning för sin träning – Vätternrundan är målet för många.

Trenden bekräftas också av statistiken. När Svensk Cykling lät Sifo undersöka svenska folkets cykelvanor i höstas visade sig att var femte svensk cykelpendlar dagligen, och nästan hälften av alla svenskar använder cykeln för motion under sommarhalvåret.

– Cykeln är på så vis en genialisk uppfinning – den må vara över hundra år gammal, men har aldrig varit mer aktuell än idag. Cykeln kan också lösa motionsbehovet för personer som har problem med till exempel knän. Cykla är faktiskt en aktivitet som de flesta kan utöva, säger Klas Elm.

Cyklandet i Sverige:

  • Var femte svensk cykelpendlar dagligen till jobb eller skola/universitet.
  • Nästan hälften av alla svenskar (44%) använder cykeln som motionsredskap under sommarhalvåret.
  • Nära var tredje svensk (28%) cykelpendlar till jobb eller skola minst en dag i veckan.
  • En knapp femtedel av befolkningen (18%) cykelpendlar till jobb eller skola/universitet även under vinterhalvåret.
  • 11 procent av befolkningen cykelpendlar dagligen under vinterhalvåret.

Källa: Svenska folkets cykelvanor, undersökning gjord av Sifo 2013 på uppdrag av Svensk Cykling.