Mediedebatt om bristen på bagarutbildning
Sedan många år har bageribranschen brottats med ett problem. Det kommer nämligen att bli brist på bagare under kommande tio åren. Samtidigt är är svårt att skaffa sig en bagarutbildning – även om man vill och till och med är beredd att jobba gratis.
För att läsa bageri på yrkeshögskolan krävs förkunskaper eller behörighet från livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Komvuxkurser inom denna bransch prioriteras till sökande som inte har gymnasieutbildning eller bedöms ha en svag ställning på arbetsmarknaden.
– De som hör av sig till mig blir helt förtvivlade när jag säger att det inte finns någon utbildning för dem om de har gått ut gymnasiet med fullständiga betyg, säger Karin Thapper, utbildningsansvarig på Livsmedelsföretagarna till Sveriges Radio.
Under veckan har problemet belysts i både radio och TV. Arbetsförmedlingen har larmat om att det kommer att vara brist på utbildade bagare under de närmaste tio åren. Detta på grund av att man inte kan komma in på yrkeshögskola om man inte gått restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.
- Man måste alltså veta redan som 15-åring att man vill bli bagare. Annars är det kört, säger Martin Lundell, vd i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer där man är mycket bekymrade över läget.
- Det har varit brist på bagare i flera år redan och det kommer att bli värre. Jag ser det som en risk för vår fina och internationellt erkända brödkultur.
- Vi blir uppringda varje dag av folk som vill bli bagare, som vill skola om sig. En del är till och med villiga att jobba gratis. Men detta går alltså inte på grund av att man då bryter kollektivavtalet.
Martin Lundell menar att problemet skulle lösas om man skapade en öppen komvuxutbildning för bagare.