Skip to main content

Nyhetsarkiv

Högsäsong för cykling – så sommarrustar du hojen

cykel

Nästan hälften av alla svenskar cykelmotionerar och var femte svensk cyklar dagligen under sommarhalvåret. Men det gäller att vårda cykeln – för att cykla säkrare och mer ekonomiskt. Det rådet ger Svensk Cykling som ställt samman en checklista för att sommarrusta cykeln.
Var femte svensk cyklar minst fyra dagar i veckan under sommarhalvåret. Nästan var tredje svensk cyklar minst en dag i veckan. Och nästan hälften av alla svenskar använder cykeln för motion under sommarhalvåret. Det visar den årliga undersökningen som Sifo gör om svenska folkets cykelvanor på uppdrag av branschorganisationen Svensk Cykling.

Men många som nu tagit ut sin vinterförvarade cykel har ibland lite för bråttom. Onödigt slarv med cykelskötseln innebär att cykeln riskerar att bli trafikfarlig. Dessutom åldras cykeln i förtid. En smutsig kedja sliter till exempel ner kuggarna, men en välskött kvalitetscykel håller i många år. Därför finns det också pengar att spara på sikt om man sköter om sin tvåhjuling.

– Det är varken svårt eller tidskrävande att förbereda sin cykel för sommarsäsongen, man kan göra det mesta själv. Det handlar om rätt basala saker – hålla cykeln ren, välpumpad och smörjd, säger Klas Elm, ordförande på Svensk Cykling.

– Är du osäker på hur du ska göra – chansa inte, lämna in cykeln hos din cykelfackhandlare. Då får du en trafiksäker och rätt servad cykel, säger Berit Gibbs, vd Cykel Motor och Sportfackhandlarna

Oavsett om cykeln stått oanvänd en längre tid, eller om den använts flitigt hela våren men underhållets glömts bort, är det lätt att fixa i ordning hojen. Svensk Cykling har sammanställt en checklista för att rusta cykeln inför en lång härlig sommarsäsong:

Checklista – sommarrusta cykeln:

  • Tvätta cykeln med ljummet vatten och en borste. Undvik fräna avfettningsmedel!
  • Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena.
  • Kolla så att bromsarna fungerar som de ska och att styret inte sitter löst.
  • Dra åt alla muttrar, skruvar, vevarmar, ekrar och pedaler – kom ihåg att pedalerna är gängade åt fel håll.
  • Rengör kedjan och torka av med en trasa. Olja sen in kedjan och kolla så att den är lagom spänd. (Den ska inte gå att dra mer än 1 cm upp eller ner).
  • Pumpa upp däcken
  • Om hjulet är skevt, om växlarna hoppar eller om bromsarna tar dåligt – lämna in cykeln hos cykelfackhandlare för service.

Ha en underbar cykelsommar!
Svensk Cykling/Cykel Motor och Sportfackhandlarna