Företag som misstänks skicka bluffakturor granskas
Alla företag som misstänks för så kallad bluffakturering och som förekommer på bland annat Svensk Handels varningslista granskas av Skatteverket. I dagsläget har Skatteverket ett 70-tal avslutade eller pågående granskningar.
– Det har visat sig att företag som ägnar sig åt bluffakturor ofta försöker fuska med skatten. Därför går vi nu noggrant genom samtliga som dyker upp på olika branschorganisationers varningslistor, säger Stig Svensson, skatterevisor på Skatteverket.
Skatteverket har sedan årsskiftet avsatt särskilda resurser för att granska företag som skickar bluffakturor. Under det första halvåret har 70 företag kontrollerats. Hälften av företagen som skickar bluffakturor ligger i Stockholm och en tredjedel i Malmö. Just nu pågår ett tiotal revisioner.
Genom att se till att rätt skatt betalas, påföra straffavgifter samt ibland anmäla för misstänkt skattefusk och bokföringsbrott bidrar Skatteverket till att minimera risken för fusk och brott, samtidigt som seriösa företag skyddas.
– De som ägnar sig åt grov kriminalitet letar hela tiden nya marknader där det finas stora pengar att tjäna. Bluffakturor är sådant ett exempel, säger Stig Svensson.
Det är främst företagare, kommuner och föreningar som drabbas, men ibland också privatpersoner. I sju härvor som har utretts i Skåne hade 81 miljoner kronor betalats in till företagen till följd av bluffakturor.