Nyhetsarkiv

Klassikernas återkomst i Årets Konditor 2014

bd620460cf9d10ee org

Uttagningen till Årets Konditor är nu gjord och kandidater från de mest prestigefyllda konditorierna och restaurangköken i landet har tävlat med sina unika tårtkreationer. Det står nu klart att tre män och två kvinnor har kvalificerat sig vidare till den stora finalen i det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor.

Årets tävling präglas av klassikernas återkomst. Finalisterna ska inom loppet av tio timmar, under två dagar, presentera mästerverk inom konditori - såsom att skapa en våningstårta med minst tre våningar, petitfourbricka med fem bakverk varav två ska vara handdoppade i choklad, glassuppsättning i form av en tårta samt ett bakverk med en förutbestämd smakriktning, i år gräddbakelse.

Bakom den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor står Sveriges bagare & konditorer och finalen äger i år rum på Stockholmsmässan i Älvsjö den 2-3 oktober i samband med Bak & Chokladfestivalen. Årets Konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om den välrenommerade titeln Årets Konditor – tillika svensk mästare i konditori.

Tävlingen ger en inblick i det kreativa konditorhantverket och bjuder på en förstklassig uppvisning i just kreativitet, yrkesskicklighet och inte minst smak. Den höga statusen på tävlingen har lett till ett ökat intresse för att tävla bland konditorer runt om i landet och i år ser vi ett mångfacetterat och väldigt starkt startfält.

– Årets konditor präglas av de klassiska bakverken men i nytolkad tappning. Bakverken får gärna visa på höjden i kreativitet och yrkesskickligheten som krävs av en konditor, både till smak och utseende. Vi önskar att borden ska digna av innovation och överraskning som tar det traditionella hantverket vidare. I år har vi en spännande finaluppställning som jag är säker på kommer bjuda oss inte bara en rafflande tävling utan även vackra, goda bakverk som återspeglar deras hantverksskicklighet och kreativitet. Jag personligen ser mest fram emot tolkningarna av gräddbakelsen, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

De fem finalisterna i Årets Konditor 2014 är:

Per Bäckström, 42 år, från Stockholm. Per är chefskonditor på Villa Källhagen i Stockholm.
Fredrik Otterberg, 23 år, från Växjö. Fredrik är konditor på Delselius Konditori i Gustavsberg.
Mattias Lundahl, 37 år, från Malmö. Mattias är konditor på Hotell Gässlingen i Skanör. Sara Aasum Hultberg, 24 år, från Arvika. Sara är chefskonditor på Taverna Brillo i Stockholm.
Sofie Nilsson, 22 år, från Stockholm. Sofie är konditor på Fotografiska muséet i Stockholm.

 

Butikerna - din branschorganisation

Artellerigatan 6, 1 tr
114 51 Stockholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Besöksadress: Artellerigatan 6