Skip to main content

Nyhetsarkiv

Svenska husdjur bestämmer semestern

 

8okt-han-overvager-seriost-att-bli-vart-husdjur

Fler än åtta av tio svenska husdjursägare planerar sina semestrar utefter sitt husdjur. Och var femte husdjursägare har någon gång bokat av eller bokat om en planerad semester med anledning av sitt husdjur. Det visar undersökningen HusdjursPanelen genomförd av Animail, Sveriges största djuraffär på nätet.

HusdjursPanelen från Animail är en undersökning som genomfördes i juli med 1051 hund- och kattägare i hela Sverige. Den visar att hela 82 procent av mattar och hussar tar hänsyn till djuren när de planerar sina semestrar, och att var femte husdjursägare någon gång har ändrat en redan inbokad resa på grund av sitt husdjur.

Att husdjuren tillåts påverka valet av semester i så hög utsträckning var en överraskning för oss. Det bevisar dock det vi haft på känn sedan tidigare, att husdjuren nu är en integrerad och självklar del av den svenska familjen. Även det faktum att en femtedel av alla husdjursägare någon gång av- eller ombokat en semesterresa med anledning av sitt husdjur är anmärkningsvärt, säger Karl Prytz, vd för Animail.

Undersökningen visar dessutom att var tredje hund- och kattägare väljer att enbart semestra på platser där det är tillåtet med husdjur. Hälften av de tillfrågade uppger att de visserligen inte tar med sitt husdjur på semestern men likväl endast semestrar när de samtidigt kan planera in en egen semester för husdjuret. Vanligast är att då att lämna sitt husdjur med familjemedlem som inte ska med på resan (49%), en vän eller bekant (24%), eller att använda sig av ett pensionat (8%).

- Undersökningens resultat borde få fler aktörer inom turismindustrin att tänka till rejält, och göra sina erbjudanden och anläggningar mer ”husdjursvänliga”. 2,5 miljoner svenskar äger husdjur så det är en oerhört köpstark målgrupp, säger Karl Prytz.

- Husdjur tycker om samma saker som människor: grönområden och bad.

När det gäller resmålet är tillgång till grönområden och möjlighet att rasta husdjuret viktigast enligt 59 procent av husdjursägarna. Näst viktigaste (13%) var närheten till en djurvänlig strand där husdjuret kan få bada.

Så många som 96 procent svarar även att de tar med sig foder till sitt husdjur hemifrån på semestern, istället för att beställa och få det levererat till dörren på resmålet.

Avslutningsvis lite tips nedan från Animail till aktörer inom restaurang som vill försöka rikta sig mer mot den här målgruppen.

  1. Se till att ha en påfylld vattenskål stående utanför entrén. Det är inbjudande och uppskattas av både djur och ägare
  2. Sätt upp en tydlig skylt som beskriver att ni välkomnar djur samt om det är i en specifik del av restaurangen eller överallt
  3. Bjud djuren på en godis efter maten, ur en skål vid disken eller när ni lämnar över notan.
  4. Ha en egen del på menyn vigd åt djurmat. Ett par bitar korv med ett knäckt ägg, en näve torrfoder och hundkex är tre enkla och ypperliga alternativ
  5. Tänk på djurägare som en möjlighet snarare än en börda. 2,5 miljoner svenskar har husdjur, en stor potentiell målgrupp