Skip to main content

Nyhetsarkiv

Bästa sällskapsspelet – här de nominerade!

spel nominerade beskuren

Barnspel, familjespel och vuxenspel. Där har ni klasserna i tävlingen om Årets Spel. Senare i höst tillkännages vilka tre sällskapsspel som blir vinnare 2014.

Årets spel är en tävling som arrangeras av organisationen Leksaksbranschen. Juryn som har haft det utmanande jobbet att spela sig igenom samtliga spel, består av: David Lega, Kristina Helldén, Mona Nilsson, Lasse Råde, Jimmy Everitt och Alexandra Melander.
Följande spel fann alltså deras gillande:

Barnspel

Det Magiska Tornet

Genom en sinnrikt konstruerad spelplan är detta ett fantasifullt och inte så lite strategiskt spel. Lätt att komma in i även för de små barnen. Klart originellt och lite spännande att spelarna är i grupp mot den gäckande trollkarlen.

Junior 20 frågor! Gissa djuret
Klassiskt frågespel på delvis nytt sätt och framför allt anpassat för de yngsta. Är den snäll? Kan den simma? Har den fyra ben? Genom raka ja- och nej-frågor kommer spelarna så småningom fram till vilket djur det gäller - och det går bra att plocka bort de mer ovanliga djuren ifall man spelar med riktigt unga barn.

Halli cups
Skenbart enkelt, att på tid placera fem koppar i samma färgordning som lika många föremål på ett kort. Men unga spelare med flinka fingrar och huvudet på skaft har en klar fördel. Ett händelserikt actionspel där uppfattningsförmåga och färgsinne sätts på prov.

Familjespel

La Boca
Här handlar det om att bygga en skyline, eller enklare uttryckt på svenska, en horisont bestående av profiler och färger. Dessutom ska medlemmar i ett lag som bara ser horisonten från var sitt håll samarbeta på tid och se till att bygga med klossar så att horisonten ser ut som förlagan på kortet.

Qwixx
Ett litet men rafflande tärningsspel som sätter spelarnas strategiska tänkande på prov. Även om det "bara" handlar om att fylla i siffror från vänster till höger på sitt block enligt tärningarnas utfall, ger det utrymme för mycket teknik och överraskningar på vägen.

Manno Monster
Även om spelkonstruktionen är väl så avancerad är det humorn som dominerar när det handlar om att erhålla snorkråkor, eller allra helst en "monstersnorkråka" genom att klara av uppdrag där det går ut på att organisera just dina monster så att antalet tjocka, smala eller färgrika monster överensstämmer.


Vuxenspel


iKnow
Mycket har hänt sedan Trivial Pursuit. Här är en elegant spelplan och minst lika eleganta tillbehör. Genom ett sinnrikt system handlar det inte bara om att svara rätt på en fråga utan också bestämma om du vill ha en ledtråd, jämföra med vad de andra spelarna svarar och vinna poäng genom att gissa hur lite eller mycket de andra vet.

Logo
Det kan i och för sig diskuteras om det är bra eller dåligt att vi är så matade med reklam att vi känner igen logotyper och annat från en rad olika branscher. Men här handlar det om en hel del till, som vilket land bilmärket Audi kommer från eller vad Honey Monster håller i på flingpaketen.

Efterklok
Annorlunda frågespel som gör skäl för sitt namn. En spelare svarar på fem frågor (av 500, lagom svåra och ofta roliga) och de andra får veta hur många, men inte vilka som var rätt. Sedan är det upp till var och en att svara - och kanske lita på att den föregående hade rätt. Efteråt är det lätt att beklaga att man inte är just efterklok.