Skip to main content

Nyhetsarkiv

Leksaker och barnartiklar vinnare i e-handeln

Lekmer ingång

Under bara första kvartalet i år har leksaker/barnartiklar vuxit dubbelt så mycket som e-handeln förväntas växa totalt. Prognosen för 2014 är en ökning med 15 procent totalt sett, något som skulle innebära en omsättning på 42,5 miljarder kronor.

Det svenska e-handelsåret inleds starkt med en tillväxt för första kvartalet om 16 procent. Under samma period ökade försäljningen för detaljhandeln totalt med 2,4 procent. Kraftigast tillväxt stod bygghandeln (36 procent), barnartiklar/leksaker (31 procent) och sport- och fritidsprodukter (24 procent) för.

Enligt en nyligen genomförd undersökning av Deloitte Digital kommer internet att påverka hälften av försäljningen i butik i slutet av året. Enligt samma undersökning svarar hela 69 procent att de använder internet innan de besöker butiken.

- Att leksaker är vinnare på nätet är ingen överraskning för oss, säger Lena Hedö, informationsansvarig i branschorganisationen Leksaksbranschen. En av våra medlemmar, Nätbutiken Lekmer, har exempelvis vuxit från en omsättning på 12 miljoner 2010 till över 317 miljoner förra året

71 procent av konsumenterna e-handlar. Av dessa har 14 procent handlat med sin mobiltelefon och 34 procent e-handlat från utländska sajter. 25 procent av alla e-handelsrelaterade försändelser till konsumenter i Sverige levererades från utlandet.

Slaget om kunden i butik har blivit så mycket mer än att bara ta hand om kunden när den kommer till butiken. Framtiden ligger i att utnyttja alla kanaler i sin verksamhet och att öka butikens närvaro på nätet.

Intressant i sammanhanget är att man samtidigt lyfter fram en motsatt trend. Tidningen Market har presenterat en ny konsumentundersökning av företaget Accenture. I den uppger nästan var femte person att de tänker handla mer i en traditionell butik det här året.

– Många konsumenter hittar varor och produkter i digitala kanaler som de sedan köper i en fysisk butik, säger Mattias Boman på Accenture om det så kallade webrooming-fenomenet.

Att som befintlig butik utöka med en e-handel har många fördelar:

• Man når en större kundgrupp, där kunden finns i mobil, läsplatta och dator
• Försäljning utanför butikens öppettider
• Hantera leveranserna när det är lite folk i butiken
• Kostnadseffektivt, bland annat kan man nyttja befintligt inlösenavtal hos kortleverantören och ha butiken som utlämningsställe
• Använda internet/sociala medier till att bygga relation med sina kunder
• Kampanja hyllvärmare utan att det stör i butik
• Rikta erbjudanden till kundgrupper
• Fördel att kunna informera mycket om produkterna och om krav på leverantörerna, t ex ICTI osv
• Stärka sitt varumärke
• 80/20 regeln. 20 procent av produkterna i butiken står för 80 procent av försäljningen. E-handel är en perfekt för att antingen satsa fullt ut på 20 procent-produkterna i butik och resten i e-butiken eller för att avsätta de som inte säljer så bra i butik i e-handeln

Fotnot:
E-barometern som är ett samarbete mellan HUI Research, Svensk Digital Handel och PostNord