Skip to main content

Nyhetsarkiv

Stora förändringar inom Brio

scanditoy jörgen

Brio fokuserar på egna varumärken – och planerar avveckling av den nordiska grossistverksamheten Scanditoy. Företaget grundades 1960 och har idag 75 tjänster i Sverige, Danmark, Finland och Norge.
Branschorganisationen Leksaksbranschen menar att det skulle rita om den nordiska leksakskartan rejält.


Brio Holding AB är idag moderbolag till fyra distinkta verksamheter:

• Brio som utvecklar pedagogiska leksaker, ofta i trä, som marknadsförs genom egna dotterbolag och specialiserade  återförsäljare i hela världen och genom Scanditoy som allmän grossist i Norden.
• Alga som utvecklar och marknadsför traditionella brädspel och liknande produkter för den nordiska marknaden.
• Lekehuset Partner som är en franchise-kedja i Sverige och Norge.
• Scanditoy som är en leksaksgrossist på den nordiska marknaden.

Både den internationella och den nordiska leksaksmarknaden är under ett mycket kraftigt förändringstryck, där starka varumärken växer genom specialiserad och fokuserad försäljning, medan försäljningen av volymleksaker i butik minskar och grossistledet lider av låg eller obefintlig lönsamhet.

– Nu genomför vi en rad åtgärder för att skapa de bästa förutsättningarna för fortsatt lönsam tillväxt för våra högkvalitativa och pedagogiska leksaker under de egna varumärkena Brio och Alga även på våra hemmamarknader i Norden, säger Heikki Takanen, styrelseordförande i Brio Holding AB.

- Det skulle vara både tråkigt och oroväckande om en av de största aktörerna på marknaden försvinner, säger Lena Hedö informationschef på Leksaksbranschen.