Skip to main content

Nyhetsarkiv

"Frusen yoghurt" har exploderat i sommar

Yoghurt

Det är stort i USA och har visserligen funnits i Sverige sedan tidigare. Men under det senaste året har butiker och barer som säljer yoghurtglass med tillbehör ökat explosionsartat. Trenden med hälsa och välbefinnande har banat väg. Yoghurtbaren är sommarens "coolaste" nyhet!

Man talar gärna om "frozen yoghurt". Men eftersom det finns ett bra svenskt uttryck så håller vi oss till det. Vi skriver också "yoghurt" och inte "yogurt" som också förekommer, men är mera internationellt. Oavsett språk så handlar det om glass gjord på yoghurt i stället för grädde, matfett och ägg. En smal glass med nyttiga bakterier och sunda kolhydrater som därmed blir smalare och inte heller så söt. Om man inte blandar den med godis förstås. Vilket är just vad många gör!

Först och främst finns här några kedjor som växer ganska fort. Honeycomb, Chillbox och Froyo, för att nämna några. Samtliga dessa är franchisekoncept, utländska och inhemska. Chillbox till exempel, härstammar från Grekland. Medan Froyo är så svenskt som det kan vara. Huvudkontoret finns i Falkenberg och all glass tillverkas inom företaget. Detta på ekologisk svensk mjölk från näraliggande bondgårdar.

Froyo trycker hårt på att man är det enda helt svenska alternativet samt på den ekologiska grundråvaran. Man använder förvisso socker, men minsta möjliga mängd. Kunden väljer storlek på bägare – small (40 kr), medium (50 kr) eller large (60 kr) – till fast pris och toppar sedan sin glass efter eget tycke och smak från baren med över 30 olika varianter.

Den stora boomen har planat ut något i storstäderna med blommar för fullt ute i landet. Siffrorna i Stockholm har nu lagt sig på en stabil och tillfredställande nivå medan vi ute i landet fortfarande ser de där enorma topparna.

- Yoghurttrenden kommer att hålla i sig. Speciellt i de stora och mellanstora städerna där vi också kommer att satsa på etableringar. Vi arbetar just nu med en utökning i vårt sortiment, även det med wellness-inriktning, säger Johanna Sundberg, vd på Froyo och hon liknar yoghurtboomen med utvecklingen för juice- och smoothiesbarer.

- Många enheter poppar upp, men det är de större kedjorna som blir kvar.

En lokal aktör som öppnat flera försäljningsställen är Yoghurt bar i Göteborg. Konceptet startades av Keivan Zandesh som äger butikskedjan 4 Gott. Tillsammans med Sam Salehi har han öppnat enheter på Kungsgatan och Linnégatan. Sedan i maj finns konceptet också som en shop-in-shop i en stor salladsbar på Östra Hamngatan.

Snabbmatsrestaurangen Korv me mos i Tvååker utanför Varberg har också sedan i våras en egen liten yoghurtbar. Inte alls så stor, men naggande god, har den gett bra avkastning denna sommar.

I centrala Varberg öppnade i våras Love yoghurt, en bar med servering. Försäljnin har motsvarat förväntningarna och nu till hösten ska ägaren Marie Karlsson Lundberg utöka sortimentet med färska juicer, smoothies och kaffe.

Frusen yoghurt med tillbehör är utan tvekan inne och allra mest attraherar konceptet de yngre konsumenterna samt dem som tänker extra på hälsa och välbefinnande men som ändå vill "unna sig".