Skip to main content

Nyhetsarkiv

Telefonbetalning vanligare än kontanter om tio år?

Mer än var femte svensk (22%) tror att betalappar för smartphones kommer att vara den betalmetod som man använder sig mest av om tio år, jämfört med 2 procent som främst tror sig använda kontanter. Det visar en ny attitydundersökning gjord av Insight Intelligence, sponsrad av SE, Bankomat AB och EY (tidigare Ernst & Young).

Undersökningen "Sverige betalar" som är en uppföljning av Insight Intelligence tidigare undersökning om "Det kontantlösa samhället" visar stora attitydförändringar på bara ett år.

- Kontanter och kort är fortfarande vanligast och kännedomen om digitala betaltjänster är relativt låg, men är trenden glasklar. Svenskarnas förtroende och användning av digitala betaltjänster ökar snabbt. Vi står inför en allt snabbare digital utveckling av betalmarknaden", säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Även om nästan nio av tio (88%) respondenter svarade att de hade kontanter på sig vid intervjutillfället och att förtroendet för kontanter fortfarande är högt har andelen som svarar att de använder kontanter ett par gånger per vecka eller oftare sjunkit med 11 procentenheter det senaste året. Samtidigt har användandet av betal-appar ökat. Andelen som föredrar betal-appar vid betalningtill en vän har ökat med 12 procentenheter, vilket kan vara en effekt av betal-appen Swish etablering.

- Studien visar en tydlig uppdelning av marknaden för betaltjänster där allt fler konsumenter på allvar börjar använda de nya tjänsterna samtidigt som en annan grupp inte ens känner till dessa. De betaltjänstleverantörer som vill etablera sig har en del arbete kvar när det gäller att utbilda och attrahera konsumenterna, säger Niklas Arvidsson, forskare på KTH och expert på frågor som rör betalmarknaden.

Kort är fortfarande den betalmetod som folk anger att de använder mest frekvent. Andelen som svarar att de använder kortbetalning varje vecka eller oftare har dessutom ökat med fem procentenheter sedan förra året.

I undersökningen har respondenterna fått blicka framåt. Nästan hälften (48%) av samtliga intervjuade svarade att de skulle kunna tänka sig att använda biometri (tex. ögonscanning eller fingeravtryck) som identifiering vid betalning. Kanske får vi se en helt ny typ av biometriska betalmetoder i framtiden.

Undersökningen genomfördes under juni-juli 2014 bland Sifos riksrepresentativa, slumpmässigt rekryterade webbpanel och innefattar intervjuer bland 1000 svenskar i åldern 16-74 år.

För att läsa den fullständiga rapporten, följ denna länk:
https://www.dropbox.com/s/pqiuw3a6dg6xuhs/Sverige_betalar_lores_1-10A.pdf?dl=0