Skip to main content

Nyhetsarkiv

Adam Söderström vann årets bagare 2014

I lördags utsågs Adam Söderström till den första vinnaren av Årets Bagare, Svenska Mästerskapen för professionella bagare. Tävlingen gick av stapeln på Sveriges Bageri & Konditorimässa i Kista, och hade pågått under tre tuffa dagar. Adam Söderström jobbar till vardags på Bageri Petrus på Södermalm. Andraplatsen gick till Mattias Wallmark från Lundbergs Konditori, och tredjeplatsen till Gabriel di Grado från Spånga Konditori/Bullar&Bröd.


I totalt sex timmar bakade finalisterna 150 bröd, baguetter och bullar vardera som sedan bedömdes av en professionell jury. Finalisterna tävlade i sju olika delmoment: matbröd, vanliga baguetter, freestyle-baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med kanel. Alla bakverk bedömdes av en smakjury och en metodjury.

Adam Söderström från Tumba vann med motiveringen:
"Med en exakthet utöver det vanliga har Årets Bagare levererat hantverk på högsta nivå. Vinnaren har presterat under hård konkurrens och presenterat bakverk som visar på hög och jämn kvalitet samt en väldigt elegant kanelbulle".
Den nyinrättade tävlingen Årets Bagare arrangerades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer under Sveriges Bageri & Konditorimässa i Kista. Syftet var att uppmärksamma bagaryrket, och det kreativa hantverket bakom bröd.

- Det här känns fantastiskt! Det känns stort att ha vunnit mot så starka motståndare, som alla levererat på högsta nivå under dessa dagar. All träning har gett resultat, och det var det som tog mig hela vägen, säger Adam Söderström från Tumba som alltså är Årets Bagare 2014.

- De svenska bagarna håller världsklass, och vi är både regerande världsmästare och europamästare. Därför känns det nu roligt att vi kunnat kora en svensk mästare i bageri. Startfältet var otroligt starkt och Adam Söderström har levererat fantastiska bakverk och visat upp ett hantverk på hög professionell nivå, säger Martin Lundell, vd i Sveriges bagare & konditorer.