Skip to main content

Nyhetsarkiv

Europas bästa shoppingappar

Under World Retail Congress i Frankrike förra veckan lanserade MasterCard ett nytt index som ska ranka Europas bästa shoppingappar inom 20 kategorier – the Mobile Top App Index by MasterCard.

Indexet kartlägger de bästa m-handelsapparna inom 20 olika kategorier som exempelvis livsmedel, resor och boende, kultur och nöje, mode och skönhet, hushållsprodukter, elektronik med mera. Syftet med indexet är att lyfta fram de bästa appmakarna, guida konsumenterna i dagens uppsjö av appar samt att vinna insikter i hur konsumenter adapterar den nya mobila tekniken.

- I och med att vi nu lanserar MasterPass, vår digitala plånbok som även hanterar snabba och säkra köp inuti appar, är denna kartläggning oerhört spännande och relevant för oss," säger Mats Taraldsson, affärsutvecklingschef på MasterCard i Norden och Baltikum. Över en tredjedel av alla konsumenter avbryter köp när plattformen inte är mobilanpassad vilket gör det extra viktigt att både lyfta fram de bästa apparna och att hjälpa konsumenterna att hitta dem."

För att ta fram indexet kommer ett expertteam från MasterCard tillsammans med Dr Carsten Sørensen, professor i digital ekonomi på London School of Economics & Political Science, utvärdera och ranka tillgängliga m-handelsappar i 36 europeiska länder. Sverige, Norge, Danmark och Finland kommer att omfattas av utvärderingen.

Den första upplagan av Mobile Top App Index by MasterCard kommer att släppas på Mobile World Congress i mars 2015.

Allt fler handlar "on-the-go" i mobilen

Inför lanseringen av Mobile Top App Index by MasterCard genomfördes en undersökning* för att se vad konsumenter idag tycker idag om att handla med mobilappar. Resultatet visade bland annat att:

  • Över hälften av alla smart phone-användare i Europa har redan shoppingappar nedladdade på sina telefoner och använder dem på regelbunden basis. 
  • De mest populära shoppingapparna är de som erbjuder konsumenten att välja och köpa olika typer av medieinnehåll. Att handla kläder, skönhetsprodukter och biljetter till nöjesevent "on-the-go" blir också allt mer populärt (30 procent).
  • Säkerhetsaspekten är fortsättningsvis det största orosmomentet för konsumenter när det kommer till m-handel. Undersökningen visar dock också att konsumenter anser att mobilköp kan spara dem både tid och pengar.
  • 60 procent uppger att de vill handla mer via mobilen.

* Undersökningen Smart Phone Shopping Apps - Pan-European Usage Survey genomfördes av Free Association Research Group på uppdrag av MasterCard i augusti 2014. Länderna som omfattades av undersökningen var Sverige, Tyskland, Ungern, Italien, Spanien, Storbritannien, Turkiet, Polen, Ryssland, Tjeckien. Antal respondenter: 1050. Ålder: 18-55.