Skip to main content

Nyhetsarkiv

Företagskapning blir allt vanligare. Så här kan du skydda dig.

Begreppet Företagskapning hörs allt oftare och oroar många företagsägare. Att kapa ett företag i Sverige är relativt enkelt och riskfritt. Precis som med bluffakturor så är riskerna att drabbas som störst under semestertider då ansvariga ej är på plats och vikarier satts in.

Men för den som vill skydda sig finns det en rad åtgärder som kan genomföras för att försvåra för kaparen. Butikernas säkerhetschef Niklas Sundin har sammanställt nedanstående för din räkning.

Bolagsverket erbjuder en rad olika tjänster för att minska risken att företag kapas. Du hittar dem på: http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/skydda/kapning-1.3649

En av tjänsterna som Bolagsverket erbjuder heter "Mina meddelanden" och är kostnadsfri. Denna tjänst innebär att du registrerar en säker e-brevlåda hos Bolagsverket. Så fort ändringar sker i de bolag som du är kopplad till så skickas ett meddelande elektroniskt till din e-postlåda i stället för med vanlig post. Det skickas även ett meddelande till dig så fort ett nytt ärende hos Bolagsverket har diarieförs. På så vis får du en snabb förvarning att något är på gång.

Det finns även en rad olika aktörer på marknaden som erbjuder olika tjänster, vissa är gratis och andra kostar en summa. Här är några exempel:

Kreditupplysningsföretag
Många kreditupplysningsföretag erbjuder bevakning av dig som person, ditt bolag och även andras bolag. Så fort en ändring sker i den databas som kreditupplysningsföretaget har tillgång till skickas ett meddelande till dig. Många av dessa aktörer erbjuder även appar som ger dig möjlighet att snabbt kontrollera företag och personer.

Tjänsteföretag
Det finns även företag som erbjuder liknande tjänster som Bolagsverkets. Ofta väver dessa företag in tjänsterna med olika andra tjänster och analyser till paket för att ge olika helhetslösningar.

Andra åtgärder
Förutom att nyttja olika tjänster finns det andra åtgärder och rutiner som kan minska risken för att bli utsatt för bolagskapning:

  • Kontakta din bank och ge dem skriftliga instruktioner om att omedelbart kontakta dig om det dyker upp ärenden som du inte godkänt. Där ska framgå att uttag och ändringar av kontot ej får göras utan godkännande av dig eller annan angiven person.
  • Säkerställ att företagets och din egen fysiska brevlåda är låst.
  • Var restriktiv med att öppna mail från okända personer och organisationer.
  • Klicka aldrig på länkar i mail som är skickade av okända.
  • Lämna aldrig ut personuppgifter, kortnummer, kontonummer, koder och anat som kan vara känsligt via mail eller i samtal. De som behöver denna information har den eller kan få tag på den på annan väg.
  • Säkerställ att det krävs kod för näthandel med företagets och ditt konto- kreditkort. Kontrollera detta med din bank.
  • Googla på ditt företagsnamn med jämna mellanrum för att säkerställa att ingen bygger upp en liknande sida med ditt företagsnamn. Detta kan tyda på en förberedelse av en kapning.