Skip to main content

Nyhetsarkiv

Tre spel, tre vinnare

Det Magiska Tornet, La Boca och iKnow - det är de tre vinnarna av årets prestigefulla Guldtärning. Därmed alltså årets bästa spel på den svenska marknaden i kategorierna barn-, familje- och vuxenspel.

- Ovanligt svårt och framför allt bättre spel överlag än tidigare år, konstaterar David Lega som ingår i den fristående jury som spelat sig igenom nästan 40 anmälda spel till årets guldgranskning.

Juryn, det vill säga Jimmy Everitt, Kristina Helldén, Mona Nilsson, Alexandra Melander, David Lega och Lasse Råde har haft fullt upp i sommar med att spela alla de upptänkliga former av sällskapsspel som deltagit i årets uttagning.

- Många av mina närmaste vänner och släktingar har varit med och spelat - och det är lika roligt varje år, säger David Lega, Kristdemokraternas andre vice partiledare, som hann ta en snabb paus från valrörelsen för att ägna sig åt familje- och sällskapsspel.

David Lega sitter också med i juryn som utser årets Bragdguld som har med prestationer inom idrott att göra.

- Det här jobbet med sällskapsspel är också väldigt roligt. Här finns så många annorlunda idéer och spännande uppstickare, så det är omöjligt inför varje år att ens ana vem eller vilka som ska vinna, förklarar han.

Med sina fem år i juryn är han rena gröngölingen jämfört med Lasse Råde, tidigare reporter på GT/Expressen som varit med ända sedan starten för drygt 30 år sedan.

- Det har varit en fantastisk resa genom åren, att ha privilegiet att följa utvecklingen i spelbranschen. Trender har kommit och gått. Klassiker har utmanats med ständigt nya spännande spel. Och kvaliteten har faktiskt bara blivit bättre genom åren, säger Lasse Råde.

Men efter idogt spelande och ett långt animerat möte med juryn i Stockholm, då de nominerade spelen spelades igenom ännu en gång av spelproffsen, korades till slut årets tre segrare.

Fast det var inte lätt - i år heller - eftersom de övriga spel som juryn nominerat i en tidigare omgång, också höll en ovanligt hög klass.

Så precis som vid Oscarsutdelningen vill juryn gärna framhäva att samtliga av de nominerande spelen också är vinnare och tål att spelas, om och om igen, med stort nöje.

Barnspel

Årets Guldtärning
Det Magiska Tornet
2-4 spelare från 5 år
Distributör: Bergsala Enigma
Spelkonstruktörer: Det framgångsrika tyska paret Inka och Markus Brand, som numera tillsammans med sina två barn utvecklar nya spel som rönt stora framgångar både i Tyskland och internationellt.
Genom en sinnrikt konstruerad spelplan, där ett magiskt torn, där den tillfångatagna prinsessan kan befrias genom att sätta en nyckel i ett av sex nyckelhål, där nyckeln först göms och bara kan hittas av ett magnetiskt klick från en av spelarna, är detta ett fantasifullt och inte så lite strategiskt spel. Lätt att komma in i även för de små barnen.
Klart originellt och lite spännande att spelarna är i grupp mot den gäckande trollkarlen.

Övriga nominerade barnspel
Junior 20 Frågor!
Gissa djuret från Alga
Hallicups från Lautapelit.fi

Familjespel

Årets Guldtärning
La Boca
3 - 6 spelare från 8 år
Distributör: Marektoy
Spelkonstruktörer: Markus och Inka Bran som inspirerats av stadsdelen La Boca i Buenos Aires, känt för sina färgglada byggnader.
Här handlar det om att bygga en skyline, eller enklare uttryckt på svenska, en horisont bestående av profiler och färger. Dessutom ska medlemmar i ett lag som bara ser horisonten från var sitt håll samarbeta på tid och se till att bygga med klossar så att horisonten ser ut som förlagan på kortet.
Utmanande för hela familjen, där det inte alls är givet att föräldrar är bättre än barnen.

Övriga nominerade familjespel
Qwixx från Marektoy
MannoMonster från Lautapelit.fi

Vuxenspel

Årets Guldtärning
iKNOW
2 - 6 spelare från 15 år
Ditributör: Tactic Games
Spelkonstruktör: Lagarbete hos Finländska Tactic Games.
Ett frågespel utöver det vanliga. Mycket har hänt sedan Trivial Pursuit. Här är en elegant spelplan och minst lika eleganta tillbehör, spelpjäser och markörer. Genom ett sinnrikt system handlar det inte bara om att svara rätt på en fråga, inom fyra kategorier, utan också bestämma om du vill ha en ledtråd, jämföra med vad de andra spelarna svarar och vinna poäng genom att gissa hur lite eller mycket de andra vet.
Sinnrikt och underhållande!

Övriga nominerade vuxenspel
Logospelet från Norstar
Efterklok från kylskåpspoesi