Skip to main content

Nyhetsarkiv

Gränshandeln upp 5,5 procent i september - fortsatt ökad införsel till Sverige

Den svenska exporten av öl och cider till den tyska gränshandeln ökade med 5,5 procent respektive 2,7 procent under september månad. Det betyder att försäljningen av öl till gränshandeln hittills i år stigit med 1,9 procent jämfört med samma period fjol.

På årets första nio månader har de svenska bryggerierna exporterat knappt 36 miljoner liter öl till den tyska gränshandeln. En summa som uppskattningsvis motsvarar mellan en fjärdedel och en tredjedel av det som sen förs tillbaka in i landet igen, och därefter okontrollerat säljs vidare. Dygnet runt, året runt och där säljaren inte kräver legitimation.

- Vi har under flera år varnat för den ökade okontrollerade handeln av alkohol, och vad den för med sig till det svenska samhället, säger Cecilia Giertta, vd på branschföreningen för de svenska bryggerierna, Sveriges Bryggerier.

- Vi vet att en del stor del av våra, och andras produkter, på ett illegalt sätt säljs vidare till våra ungdomar i Sverige, oftast av kriminella organisationer med kontakter runt om i hela landet. Det är inte bara ett problem för branschen utan snarare ett stort samhällsproblem.

- Vi ser därför fram emot att den nya regeringen lägger fram ett förslag på en införselutredning för att ta fram verkningsfulla verktyg i kampen mot den illegala handeln, och att man samtidigt analyserar konsekvenserna av de senaste årens skattehöjningar på alkohol, konstaterar Cecilia Giertta. Skatterna höjdes i januari i år; hur mycket införseln ökat vet ingen. Vad det betyder för det svenska samhället vet vi inte, men det är hög tid att ta reda på det nu.

De svenska bryggeriernas ölexport till den tyska gränshandeln har ökat i stadigt sen 2007, med toppnotering 2012. Siffrorna bygger på bryggeriernas egna uppgifter. I siffrorna är inte inräknat alla de miljontals liter öl och cider som också säljs på färjor och liknande.