Skip to main content

Nyhetsarkiv

Storslam för Sverige i Nordiska Mästerskapen för bagare

Sverige har ytterligare stärkt sin position som ledande bagerination. Den 10 oktober vann Svenska Bagarlandslaget Nordiska Mästerskapen (Nordic Bakery Cup) i Tampere, Finland. Sverige vann guld i alla tre delgrenar; skådebröd, matbröd och söta bröd. Tidigare i veckan vann Svenska Konditorlandslaget Nordiska Mästerskapen för konditorer (Nordic Pastry Cup).

Under veckan avgjordes Nordiska Mästerskapen för bagare (Nordic Bakery Cup) under mässan Nordic Food i Tammerfors, Finland. Svenska Bagarlandslaget har tävlingen som ett delmål i satsningen mot VM 2015 och har ett till stora delar nytt lag.

De som tävlade i Nordiska Mästerskapen är (för mer information se bagarlandslaget.se/om-landslaget ):

Moa Brink – Skådebröd
Susanna Söderman – Söta bröd
Martin Frankenberg – Matbröd

- Vi hade en härlig stämning och njöt av pulsen i bageriet. Tack vare vår målmedvetna träning var vi väl förberedda och lyckades precis med det vi tränat inför, säger Susanna Söderman.

- Jag tänjde på gränserna med så många moment som jag hade i mitt skådebröd. Jag är glad och stolt över att jag lyckades få till allt perfekt under själva tävlingen, säger Moa Brink.

- Det var kämpigt idag eftersom en av mina ugnar gick sönder när jag bakade. Jag fick flytta brödet mellan ugnarna för att få den ånga jag behövde. Tack vare våra noggranna förberedelser kunde jag och Sanna hjälpas åt och vi fick till ett perfekt resultat utifrån förutsättningarna, säger Martin Frankenberg.

- Att vi under veckan vunnit både Nordiska Mästerskapen för bagare och Nordiska Mästerskapen för konditorer visar den höga nivå svenska bagare och konditorer håller internationellt. Det är fascinerande att se den utveckling som sker i den svenska bageribranschen, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget.

Reserver är: Erica Kvarnström och Tomas Helgesson. Coach är Håkan Johansson, som tidigare i år vann individuella VM för bagare.