Skip to main content

Nyhetsarkiv

Värdiga vinnare av viktiga leksaker

Årets leksakvinnare 450

När man ser vilka leksaker som är vinnare i tävlingen Årets Leksak, så inser man vilka duktiga produktutvecklare och framsynta tillverkare det finns i leksaksbranschen. För vinnarna har alla en djupare tanke med sina leksaker – allt från att barnen ska kunna umgås med dockor och mjukdjur till kreativa och skapande aktiviteter.

Juryn utser, förutom Årets Leksak, även vinnare i kategorierna Småbarn, Förskolebarn, Skolbarn och Innovation.

Årets leksak: Cayla från Norstar
Cayla tillhör en ny generation dockor och kan både tala och svara utifrån sin egen värld via en app. Hon kopplar även upp sig mot internet och finner ut de svar som hon inte själv kan. Barnets fråga till Cayla går då via en Google-server och svaret kommuniceras tillbaka via Cayla till barnet. My Friend Cayla fungerar tillsammans med alla Apple- och Android-läsplattor och -mobiltelefoner.
Juryns motivering:
Cayla är en klassisk leksak som vidareutvecklats med hjälp av dagens teknologi. Denna docka kommer att stå högst upp på många barns önskelistor inför julen. Cayla blir mer som en kompis än en docka då det går att prata med henne på ett helt nytt sätt. Juryn gillar att Cayla är "barnsäker" vilket innebär att Cayla inte svarar på frågor som inte hör hemma i barnets värld.

Årets Babyleksak: Brio Trumma från Scanditoy
Brio föregår med gott exempel och tillverkar från och med i år alla sina träleksaker av FSC-märkt trä. Denna trumma har en snygg design och ljud och vibrationer ändras beroende var på trumman du slår.
Juryns motivering:
Naturliga material och miljötänk blir allt viktigare när man handlar leksaker till små barn. Detta är en leksak i snygg design som är tillverkad i FSC-trä. Extra plus för det lagom höga ljudet på trumman.

Årets Förskoleleksak: Disney Doc McStuffins Check Up playset från Norstar
Doktor McStuffins har vunnit många barns hjärtan och har en stor trogen skara tittare. Detta lekset innehåller allt barnen behöver för att hjälpa sina egna sjuka leksaker och mjukisdjur.
Juryns motivering:
Detta lekset uppmuntrar till rollek hemma med omtanke och empati i fokus, något som är viktigt i förskoleåldern.

Årets Skolbarnsleksak: The Movie Motorcykeljakt från Lego
Lego tog steget från leksaker till filmduken och skapade ett spännande äventyr för hela familjen. I asken Motorcykelsetet får man hjälpa två av filmens huvudkaraktärer att bygga ihop den coola motorcykeln.
Juryns motivering:
Lego har återigen skapat ett tema som tilltalar en bred målgrupp och där hela familjen kan bygga tillsammans. Detta byggset innehåller filmens huvudpersoner och är en bra början för att återuppleva filmäventyret hemma.

Årets Innovation: Wagalong från InToy
Hundar är alltid populära som leksaker och detta är så nära en riktig hund man kan komma. Wagalong lyssnar bara på sin husse/matte och när man hänger sensorn runt sin hals så följer Wagalong efter som en riktig hund.
Juryns motivering:
Många barn drömmer om en egen hund och detta är så nära man kan komma. Wagalong är en söt hund med avancerad teknologi och det är jättekul att den kan gå med barnet utan att ha koppel.

Årets Leksak utses av branschorganisationen Leksaksbranschen. Kriterierna för att kunna delta är att produkten måste:

• uppfylla de krav och normer som finns på säkerhet och tillverkning
• vara av god kvalitet samt har ett högt lekvärde och gärna kunna utvecklas eller kombineras med andra leksaker/produkter
• gärna vara en nyhet eller ha skapat ett nyväckt intresse
• finnas tillgänglig att köpa för leksaksbranschens aktörer