Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets julhandel på nätet väntas slå nytt rekord och leksaker har "exploderat"

Fyra av tio konsumenter i Sverige tror att de kommer att e-handla julklappar i år till ett sammanlagt värde av 4,3 miljarder kronor. Många är fortfarande osäkra men en första prognos indikerar att julhandeln på internet ökar med minst sex procent i år.

Samtidigt konstaterar vi att leksaker fullkomligt "exploderat" på nätet. Under tredje kvartalet ökade handeln med 47 procent.

Det framgår av en ny undersökning från PostNord, som presenteras i sin helhet i den e-barometern för tredje kvartalet 2014. Vidare ser man i Cdons delårsrapport att leksaksföretaget Lekmer redovisade ett omsättningslyft på 58 procent.

- Lekmer och de andra aktörerna på nätet skördar nu, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord, i en artikel i DI. Leksaksbranschen med sina relativt enkla varor är på väg att gå igenom samma utveckling som bokhandeln.

- Handeln av leksaker har börjat flytta ut på nätet och den fysiska handeln går lite knackigt", säger Carin Blom, analytiker på HUI Research, också i DI-artikeln där man även analyserar situationen:

"Försäljningsökningen förklaras delvis av att det hittills handlat om låga nivåer, vilket gör att tillväxttalen blir spektakulära jämfört med den mer mogna näthandeln som böcker och kläder. Men uppgången beror också på större fokus och fler aktörer på nätet samtidigt som konsumenterna mognat. En liknande utveckling sker i bygghandeln där nätförsäljningen ökade 33 procent under kvartalet".

Planeringen inför årets julhandel är i full gång. PostNord kommer till exempel att öppna cirka 50 nya utlämningsställen för att avlasta de postombud där det förra året extra utmanande att hantera de allt högre volymer som den växande e-handeln resulterar i.
Förra året e-handlade svenska konsumenterna julklappar för 4,06 miljarder kronor. Det rekordet verkar slås i år, då 39 procent av konsumenterna uppskattar att de kommer handla julklappar på internet till ett sammanlagt värde av 4,3 miljarder kronor. Samtidigt är det 28 procent av konsumenterna som ännu inte vet om de ska e-handla några julklappar, så tillväxten kan bli ännu högre.

De julklappar som flest anger att de ska e-handla är böcker (som 42 % av konsumenterna som e-julhandlar anger), följt av leksaker (20 %), data- och tv-spel (18 %), barnartiklar (15 %), DVD/Blue Ray (15 %) och barnkläder (14 %).

- Allt fler konsumenter inser hur bekvämt det är att handla sina julklappar på nätet. För många är julen den mest hektiska tiden på året och då föredrar många att spara tid genom att handla hemifrån i lugn och ro istället för att trängas i butiker, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

Av undersökningen framgår även att julhandeln börjar tidigt på nätet. Fyra av tio konsumenter uppskattar att de ska handla flertalet av sina julklappar på internet i november, kulmen nås första veckan i december.

- Svensk detaljhandel kan öka sin försäljning under julhandeln genom att vara väl förberedd, tidigt synliggöra julen i de digitala kanalerna och satsa på shoppingfenomen som Black Friday och Cyber Monday. Om det inte satsas tidigt är risken påtaglig att svenska konsumenter väljer att e-handla en allt större andel av sina julklappar från utländska sajter, säger Arne Andersson.

E-barometern för Q3 2014 ges ut av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes 1-13 oktober med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning i åldrarna 18-79 år med hjälp av TNS SIFO:s webbpanel. Sammanlagt deltog 1301 respondenter i undersökningen. Då det är en webbundersökning är resultaten representativa för de 93 procent av Sveriges befolkning som har tillgång till internet.