Skip to main content

Nyhetsarkiv

"Sällskapsdjuren – investmentbolagens kassakor"

Denna rubrik stod att återfinna i Dagens Industri den 13 oktober. Zoobranschen har med andra ord återigen hamnat i den mediala hetluften där bland annat foder och veterinärvård omnämns som hett för riskkapitalet, konstaterar Mats Danielsson på Zoobranschens Riksförbund, Zoorf.

- Vinster i välfärden är ju något som den nybildade regeringen vill begränsa, men då sneglar istället "riskkapitalet" (enligt artikeln) på vår bransch, som en potentiell kassako. Att vi är inne i en snabb omstrukturering råder det ingen tvekan om. Bland annat hävdas i artikeln att "Musti Ja Mirri" är till salu (så även Granngården), men vilka riskkapitalägda kedjor/verksamheter är inte konstant till salu till rätt pris? MJM tillsammans med svenska Grizzly omsätter i år ca 850 miljoner kronor.

Anicura och Evidensia har ju nyligen blivit uppköpta av riskkapitalbolag, och fler är på G. En rådgivare till Nordic Capital säger att intresset för branschen är stort. En drivande faktor sägs vara "en bransch i stark utveckling och under ett stort förändringstryck". Ett exempel som omnämns är investmentbolaget Braganza, ägare av Arken Zoo, och som genom veterinärkedjan Vettris nu skapat en ny kontaktyta med konsument i butik.
Trenden är att konsumenten är villig att betala allt mer för såväl kvalitativa vårdande produkter, som avancerad djursjukvård för sina fyrbenta.

- I artikeln så omnämns ZooZoo.com, där Jarno Vanhatapio (startade Nelly.com och grundare till ZooZoo), spår att e-handeln inom vår bransch fortsatt har en mycket stor tillväxtpotential. Bland andra Animail som också ägs av ett riskkaptialbolag (Verdane Capital), har med andra ord fått se en hårdnande konkurrens i denna kanal, tillsammans med ett flertal andra aktörer, säger Mats Danielsson.

Enligt Jarno ligger lönsamheten i att skapa stora volymer och därmed minska de fasta kostnaderna. Att husdjuren får en allt bättre omsorg av sina ägare, är en drivande faktor för tillväxten. Siffror från SCB visar samtidigt en stark tillväxt för alla segment i branschen, och konsumtionen av produkter kopplade till sällskapsdjur har trefaldigats på 20 år, och uppgick i fjor till 7,5 miljarder.

Källa: DI