Skip to main content

Nyhetsarkiv

Julhandeln blir allt mer digital

Konsumenterna i Sverige uppskattar att de kommer att handla julklappar för 18,3 miljarder kronor i år, varav 4,3 miljarder kronor via e-handel. Många konsumenter inleder också sina julklappsinköp genom att göra research på internet för att sedan handla julklappen i en fysisk butik. Det framgår av en ny undersökning från PostNord.

En stor andel av de julklappar som i år innehåller böcker, leksaker och dataspel kommer vara inköpta på internet. Enligt PostNord blir det också allt vanligare att svenska konsumenter först gör research kring en vara på internet för att sedan köpa den i en fysisk butik.

– Vår undersökning visar att konsumenterna i många fall ligger före butikskedjorna när det gäller att röra sig mellan fysiska och digitala butiker och kanaler. Ofta handlas en vara på internet för att sedan hämtas i en fysisk butik och ännu oftare gör konsumenter research hemma på internet i lugn och ro för att sedan köpa en vara i fysisk butik. Men i fysiska butiker och i köpcentrum är det fortfarande ganska ovanligt att konsumenter hänvisas till internet, säger PostNord Sveriges detaljhandelsspecialist Jan Jakobsson.

Enligt konsumenterna i undersökningen beräknar fyra av tio att de i år kommer att ha handlat flertalet av sina julklappar före den 10 december. Bland de som ska handla julklappar på nätet bedömer fyra av tio att de kommer att ha e-handlat flertalet redan i november.

– Konsumenterna handlar sina julklappar allt tidigare och många vänder sig också till utländska sajter. I slutet av november lockar många amerikanska och brittiska sajter konsumenter med fina erbjudanden i anslutning till det som kallas Black Friday och Cyber Monday. När våra konsumtionsvanor blir allt mer globala kan det vara dags för svenska detaljhandelsföretag att nu på allvar satsa på motsvarande avstamp för julhandeln här i Sverige, säger Jan Jakobsson.

De nya konsumtionsvanorna innebär även att logistiken blir en allt större utmaning för detaljhandelsföretagen. Det märks hos PostNord där volymerna förväntas öka kraftigt när det gäller palleveranser till butiker, hemleveranser av paket, paket till ombud och de mindre paketen som delas ut av brevbärarna.

– Vi förbereder oss för en ny rekordjul där vi bland annat stärker upp våra postombud och öppnar minst 50 nya utlämningsställen. Julen är vår absolut mest intensiva period under året, säger Jan Jakobsson.

Fakta från undersökningen

• 89 procent av alla svenskar mellan 18-79 år tror att de ska köpa julklappar i år för i genomsnitt 2881 kronor
• 39 procent av alla svenskar mellan 18-79 år tror att de ska köpa julklappar på internet i år för i genomsnitt 1663 kronor

Julklappar som flest andel svenskar ska köpa i år:
Andel av samtliga svenskar mellan 18-79 å .
1. Böcker (38 %)
2. Leksaker (27 %)
3. Barnkläder (23 %)
4. Barnartiklar (20 %)
5. Damkläder (19 %)

Julklappar som flest andel svenskar ska e-handla i år:
Andel av samtliga svenskar mellan 18-79 år

1. Böcker (16 %)
2. Leksaker (8 %)
3. Data- eller TV-spel (7 %)
4. Film - DVD/Blue-Ray (6 %)
5. Barnartiklar (6 %)

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes 1-14 oktober 2014 med ett riksrepresentativt urval av befolkningen i Sverige mellan 18-79 år. Undersökningen genomfördes med hjälp av TNS SIFO:s webbpanel med sammanlagt 1301 respondenter.