Skip to main content

Nyhetsarkiv

Lotta Svensson vinnare i Mack-SM 2014

Den 6 november avgjordes finalen i Mack-SM där åtta finalister gjorde upp om vem som gör Sveriges bästa macka. Segraren, Lotta Svensson från Jönköping vann med sin macka: "Småländsk Idyll", som består av ett stenugnsbakat surdegsbröd med tranbär, varmrökt sik, majrovecreme, smörstekt savoykål och picklade polkabetor. På andra plats kom Sara Lidell från Rättvik och på tredje plats Morgan Stockhaus från Simrishamn. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen Mack-SM har arrangerats tolv år i rad, och syftet är att lyfta mackan som lunch, ett alternativ som är både nyttigt och mättande – och gott. Den här gången avgjordes Mack-SM på Mitt Kök-mässan i Stockholm. Totalt åtta finalister tävlade, och under två heat färdigställde de 20 mackor var under 45 minuter. En expertjury bedömde mackorna utifrån kriterierna smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Dessutom skulle de tävlande skapa ett helhetskoncept och en kostnadseffektiv lunchmacka som är både mättande och nyttig.

I årets upplaga av Mack-SM har juryn fått se prov på den mångfald av bröd vi har i Sverige idag. De har fått avsmaka allt från ciabatta och wraps till knäckebröd och bagels. Årets finalister har även visat prov på kreativitet och uppfinningsrikedom och bjudit juryn på spännande smakkombinationer, så som långkokt älg, rökt sik, grillad salami och en variant på ärtsoppa i mack-form.

Efter juryns bedömning utsågs Lotta Svensson från Jönköping till segrare med motiveringen:

"Ett genomarbetat koncept med svenska smaker där hela naturen samlats i vackra bröd som är fyllda med krispiga grönsaker från årstiden. Sedan toppat med mild rökighet och frisk syra från lingon."

– Att ta fram en macka som är både god, nyttig och mättande samtidigt som den innovativ ställer höga krav på hantverk. Årets vinnare i Mack-SM har visat prov på stor yrkesskicklighet och levererat en macka utöver det vanliga, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

Segraren i Mack-SM vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

- Det känns otroligt roligt att vinna, speciellt mot sådana skickliga motståndare. Jag har lagt många timmar på träning och på att förfina min macka, och idag klaffade allting. säger vinnaren Lotta Svensson.

Juryn i Mack-SM 2014: Catarina Bennetoft, Brödinstitutet Mattias Vogel, regerande mästare i Mack-SM Adam Söderström, Årets Bagare 2014 Moa Brink, Bagarlandslaget Anders Levén, matkreatör Sophie Berlin, Allt om Mat

Vinnare:
Lotta Svensson, 41 år från Jönköping, Bageri Rosetten, med mackan "Småländsk idyll"

Andra plats:
Sara Lidell, 22 år från Leksand, Siljans Konditori, med mackan "Knäckeklämma"

Tredje plats: Morgan Stockhaus, 31 år från Simrishamn, Vivels, med mackan "Ärtiga torsdagsmackan"

Delad fjärdeplats:
Maria Lakatos, 47 år från Jönköping, Bryggan Café och Bistro, med mackan "Sensommarens rökiga kyss"
Sanna Trygg, 25 år från Uddevalla, Einars Konditori, med mackan "Söt italienare"
Emelie Köhler, 27 år från Jönköping, Bernards Drive-In, med mackan "Skogens konung"
Maria Johansson, 27 år från Karlstad, Swenströmskas Stenugnsbageri, med mackan "I <3 Wermland"
Jenny Roshage, 28 år från Bromma, Bake It Happen, med mackan "Rökt valnöt"