Skip to main content

Nyhetsarkiv

Antalet köpcentrum fortsätter öka

Köpcentrum och handelsområden i Sverige fortsätter att öka i antal, yta och omsättning och utgör fortsatt en betydande del av svensk detaljhandel. Den största tillväxten sker i externa handelsområden och regioncentrum i utkanten av storstäder. Det visar en uppdaterad kartläggning i regi av HUI Research, Datscha och NCSC.

HUI Research har färdigställt en årligen återkommande kartläggning av Sveriges köpcentrum och handelsområden, som del i samarbetet med Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC) gällande databasen SSCD. Kartläggningen visar på ett fortsatt expanderande bestånd av köpcentrum och handelsområden vilket till dags dato uppgår till 358 stycken. Den totala uthyrningsbara ytan för köpcentrum och handelsområden fortsätter att öka och uppgår nu till 8,5 miljoner kvadratmeter. Köpcentrumens andel av den totala detaljhandelsförsäljningen har de senaste åren legat kring 35 procent.

- Ingen köpcentrumdöd i sikte, säger Lena Larsson, vd HUI Research. Hittills i år har 9 nya köpcentrum och handelsområden öppnats och just nu pågår över 40 projekt på totalt över 700 000 kvm.

Största handelsområdet i Sverige är fortsatt Kungens Kurva följt av Barkarby Handelsplats och Erikslund. Kartläggningen visar att en stor del av tillväxten inom detaljhandeln tillfaller denna typ av stora handelsområden och regioncentrum belägna i närheten av större städer. I dagsläget pågår flera stora projekt, exempelvis Söderslätt i Umeå där Ikea och Ikano bygger ett nytt köpcentrum med anslutande Ikea-varuhus, Galleria Boulevard i Kristianstad som byggs på med ytterligare etapper och sist men inte minst Mall of Scandinavia som beräknas öppna i september nästa år. Köpcentrummarknaden har varit extra aktiv i år med ett trettiotal ägarbyten. Det internationella intresset för Sverige är fortsatt stort men det finns även en stark inhemsk marknad.

- Det finns en stor efterfrågan på den här informationen, vi ser fram emot att kunna distribuera den till samtliga SSCD-användare. Vårt samarbete med HUI och NCSC erbjuder det bästa från flera världar, där vi binder samman NCSC:s medlemmar med HUI:s research och Datschas webbtjänster", säger Jacob Philipson, vd Datscha.

- Trenden är att stora blir större, säger Marika Wærn, vd NCSC. Andra trender är ett fortsatt fokus på restauranger och service. Gym och lekland är allt vanligare inslag vilket bidrar till omvandlingen av handelsplatser till mötesplatser.