Skip to main content

Nyhetsarkiv

Neutrala cigarettpaket helt verkningslöst

Den 1 december 2012 blev alla cigarettpaket i Australien neutrala. Under dessa två år har den ena rapporten efter den andra bevisat att åtgärden varit totalt verkningslös.

- I stället har den illegala handeln ökat, säger Bengt Hedlund, vd i branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food.

De politiska målen som sattes upp inför beslutet att införa neutrala paket i Australien har inte uppfyllts. Rökning bland ungdomar har inte minskat, hälsovarningarna har inte blivit effektivare och tobaksvolymerna i landet har inte minskat.

- I stället har åtgärden fått den oavsiktliga effekten att driva på tillväxten av olaglig handel med tobak, säger Bengt Hedlund och pekar på att det också finns ett immaterialrättsligt problem.

- I princip handlar det om att staten inskränker företags möjlighet att använda de varumärken som de har laglig rätt till. Det är en farlig förändring att på detta sätt inskränka den väl fungerande immaterialrätten som är en viktig förutsättning i en marknadsekonomi.

Det stora problemet är dock att den illegala handeln ökar och att den organiserade brottsligheten blir ännu mer utbredd. Bara under årets första kvartal beslagtog Tullverket 27 miljoner illegala cigaretter vilket är mer än beslagen för hela 2013.

- Det är inte bara en fråga om lag och ordning samt uteblivna skatteintäkter i miljardklassen. Den lukrativa handeln med illegal tobak har i allt högre grad också blivit ett arbetsmiljöproblem för den enskilde handlaren som inte sällan påtvingas erbjudanden om att köpa illegal tobak, säger Bengt Hedlund och lyfter fram tre konkreta åtgärder som Svensk Servicehandel & Fast Food föreslår för att minska den illegala handeln av tobak:

- En digital märkning av paketen, ett fastpris-system samt ett införande av licenssystem i detaljistledet.

Läs mer om situationen i Australien: