Skip to main content

Nyhetsarkiv

De tre hetaste elektroniktrenderna i jul

HUI Research och Prisjakt förutspår att mobilitet och underhållning blir de hetaste elektroniktrenderna i julhandeln. Mobilitetstrenden symboliseras av wearables och det trådlösa ljudsystemet som väntas gå starkt, medan spelkonsolen står för underhållningen efter årets klappöppning. Det visar Teknikbarometern som presenteras i ett samarbete mellan Prisjakt och HUI Research.

Återigen har Prisjakt lämnat ut sin statistik för analys av konsumentbeteende gällande elektronik på nätet. En trend som växer sig allt starkare är armburna wearables som innefattar smarta klockor samt aktivitetsarmband. Smarta klockor har drivit köpintresset för armbandsur under en längre tid: antalet klick har ökat med 60 procent hittills i år (jan-nov) jämfört med motsvarande period i fjol. Även aktivitetsarmbandet, som nyligen utsågs till Årets Julklapp, går framåt och ökade under perioden oktober/november med 132 procent. Tack vare att tekniken blir både mindre i storlek och mer avancerad lär vi få se ytterligare prylar som smälter ihop med våra modeaccessoarer.

– Smartklockan befinner sig både tekniskt och designmässigt precis i början av sin utveckling. Än så länge attraherar den främst prylnörden, men på sikt kommer den att tilltala fler användargrupper, spår Johnny Lindgren, teknikexpert på Prisjakt.

Inför årets slut seglar även spelkonsoler samt ljudprodukter upp som tydliga utmanare till att placeras under julgranen i år. Köpintresset för spelkonsoler ökade redan under fjolåret i och med lanseringen av Playstation 4. Hittills i år (jan-nov) har köpintresset växt med 67 procent jämfört med samma period föregående år. Även produkter relaterade till ljud har gått bra under året. En trend som ligger bakom denna utveckling är det trådlösa hemmaljudet som ökat med 16 procent hittills i år (jan-nov) jämfört med samma period föregående år. Konsumenterna upptäcker nu tjusningen i att kunna strömma musik trådlöst från sin smartphone direkt till hemmets högtalarsystem.

– Julen är otroligt viktig för detaljhandeln, inte minst för elektronikbranschen. Konsumenternas julklappsinköp och mellandagsrean lyfter försäljningen och är rent avgörande för årets utfall. Årets decembermånad är inte något undantag, säger Lena Larsson, VD på HUI Research.