Skip to main content

Nyhetsarkiv

Brasmiljö för alla

Skorstensfria spisar har de senaste åren ökat i popularitet som trivselpunkt till hemmet. Idag finns flera olika alternativ för dig som är på jakt efter en trevlig eldstad men saknar skorsten. Vatten- eller bioetanolspisar är lösningen.

Eldstäder som eldas med bioetanol har funnits på marknaden i flera år men tekniken och utbudet går framåt. Många tillverkare erbjuder ett brett spektra med olika typer av design. Allt ifrån klassiska varianter i öppen spis-stil, till moderna och slimmade spisar i många spännande material som till exempel glas, stål eller sten. Med bra bränsle får man en luktfri spis som är enkel att använda.

På marknaden finns nu även en helt ny typ av skorstensfri spis som är perfekt för den som inte önskar en öppen eld. Den använder sig av en teknik som går ut på att belysa vattenånga. Man fyller enkelt på vatten i spisens behållare. Vattnet slås sedan sönder och ångan som bildas stiger upp och blir belyst av den inbyggda halogenbelysningen vilket ger en mycket realistisk eldeffekt.

Bägge dessa varianter lämpar sig väl för båda privat och offentlig miljö. Fördelen med bioetanolspisarna är att de, förutom att skapa trevnad, även ger värme. Spisarna som drivs på vatten är å andra sidan ett säkrare alternativ av den enkla anledningen att det inte finns någon riktig eld.