Skip to main content

Nyhetsarkiv

Personliga klappar går hem bäst hos svenskarna

Trots att över en tredjedel av svenskarna startar sin presentjakt en månad före jul, att jämföra med 17 procent inför en födelsedag, känner mer än dubbelt så många svenskar panik inför julklappsköpet som inför köpet av födelsedagspresent. Detta visar en ny undersökning* gjord på uppdrag av MasterCard. Detta kan resultera i att det som tillslut hamnar i tomtens säck är ett kuvert med kontanter – en gåva som 1 av 5 svenskar tycker är en av de mest tanklösa.

En stressig vardag kan lätt sluta i att vi köper något dyrt och hoppas på det bästa, en taktik som enligt undersökningen visar sig vara helt fel. 74 procent av svenskarna tycker att det är viktigast att presenten är personlig och mer än hälften tycker att det är viktigt att presenten är omtänksam och överraskande. Enbart 2 procent tycker att högt pris är det som gör presenten riktigt bra.

– Nu när julhandeln sätter fart tycker vi på MasterCard att det är väldigt positivt att det är omtanke som räknas snarare än beloppet som vi spenderar på gåvor. Att ge bort pengar i julklapp kanske känns som en enkel lösning i julstressen men den här undersökningen visar att våra nära och kära förväntar sig något mer genomtänkt, säger Bart Willaert, ansvarig för MasterCard i Norden och Baltikum.

Samtidigt som hela 85 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att det ligger tankemöda bakom de presenter de själva ger bort uppger hela två av fem respondenter att de fått en present som de anser vara tanklös. Bland de som fått en ogenomtänkt present skyller de flesta på personen som har köpt den. 44 procent svarar att den tanklösa presenten förmodligen beror att personen inte visste vad de skulle köpa medan 30 procent tror gåvogivaren helt enkelt inte vet vad de gillar.

Även brist på tid uppfattas som ett problem – 1 av 3 uppger att tanklösheten beror på att personen handlat present i sista minuten. Detta trots att vi idag har fler metoder än någonsin för att ordna julklapparna i tid.

– Dagens teknik har gjort julhandeln enklare än någonsin. Med elektroniska betalningslösningar kan vi utan problem ta hand om vår julshopping online, vilket sparar en massa tid och tillåter oss att lägga mer tid på att välja ut personliga och genomtänkta julklappar, säger Bart Willaert.

Topp-10: Presenterna som anses mest tanklösa

För att lyckas ge bort en personlig och omtänksam present bör du enligt var femte svensk undvika kontanter.
Slipp en julklapps-faux-pas och undvik att köpa något från denna lista:

1. En guldfisk (60 %)
2. Pappersartiklar (37 %)
3. Livsmedel (26 %)
4. Dammsugare (25 %)
5. Brödrost (24 %)
6. Kontanter (19 %)
7. Badprodukter (18 %)
8. Donation (17 %)
9. En flaska vin (17 %)
10. Köksredskap (16 %)

Topplista: Nyckeln till en bra julklapp

Det kan vara svårt att veta vad som är viktigt att tänka på när vi shoppar till familj och vänner. För att få uppskattning för julklappen, uppger svenskarna att det är viktigt att presenten är:
1. Personlig (74 %)
2. Överraskande/oväntad (56 %)
3. Omtänksam (53 %)
4. Exakt vad personen önskar sig (45 %)
5. Något som förbättrar personens liv (24 %)
6. Något som kan användas varje dag (16 %)
7. Vackert förpackad (9 %)
8. Handgjord (8 %)
9. Lågt pris (8 %)
10. Något som ger tillbaka till samhället (3 %)
11. Högt pris (2 %)

*Undersökningen genomfördes online av Toluna på uppdrag av MasterCard mellan 7-15 oktober 2014. Antal respondenter: 1000. Ålder: 18+