Skip to main content

Nyhetsarkiv

Allt fler svenskar köper sina julklappar via nätet i år

Näthandel är bekvämt, enkelt och tidsbesparande, priset inte längre en avgörande faktor.
Julhandeln över nätet växer lavinartat. Nästan hälften av konsumenterna planerar att köpa fler julklappar via nätet i år än förra året. Det visar den nya undersökningen DesignPanelen, genomförd av DesignOnline, en av Skandinaviens största designbutiker på nätet.

Undersökningen visar att hela 44 procent av de tillfrågade planerar att köpa fler julklappar över nätet i år i jämförelse med föregående år.

Närmare hälften, 46 procent, uppger anledningen vara att det är bekvämt och enkelt att handla julklappar via nätet. Lite mer än var femte person, 22 procent, säger att de handlar sina julklappar via nätet för att de i lugn och ro kan jämföra produkter innan de väljer vilken de önskar köpa. Och en av fem, 20 procent, uppger att det är den tid som sparas som är orsaken till att de föredrar att handla sina julklappar över nätet. Färre än tio procent uppger att de handlar över internet för att spara pengar.

- Det är intressant att priset inte längre är en avgörande faktor när man e-handlar, utan egenskaper som länge har varit förbehållna traditionell handel; bekvämlighet, enkelhet och tidsbesparing m m. Det visar att e-handeln har mognat och skapat förtroende och trygghet hos kunderna att logistiken fungerar och att aktörerna är seriösa, säger Jörgen Bödmar, vd för DesignOnline samt ordförande i den europeiska branschorganisationen för e-handel, EMOTA.

E-handeln växer stadigt i hela Europa
Under år 2013 nådde e-handel i Europa en total omsättning på 352 miljarder euro jämfört med 301miljarder euro under 2012 och185 miljarder euro under 2009. Detta motsvarar en tillväxt på 17 procent under 2013 jämfört med 20 procent år 2012 och till en genomsnittlig årlig tillväxt andelen 17,4 procent under perioden 2009-2013.[1]

- E-handeln fortsätter att växa stadigt varje år, inte bara här i Sverige utan också i resten av världen. Andelen personer i Europa som köpte över nätet under 2013 har mer än fördubblats mellan åren 2004 och 2013, från 20 procent under 2004 till 47 procent år 2013. I vissa europeiska länder har näthandeln ökat ända upp till 80 procent! Med andra ord finns det fortfarande en enorm tillväxtpotential för e-handel, fortsätter Jörgen Bödmar.

Möbler, design och leksaker mest populära på nätet
I den nya undersökningen framgår även att närmare var femte konsument, 18 procent, planerar att handla fler julklappar i form av möbler och designprodukter samt leksaker i år än föregående år. Därefter uppger konsumenterna att de ska köpa mer böcker, filmer och musik samt kläder, 17 procent respektive 16 procent, som julklappar över nätet i år än föregående år.

- I hela Europa ser vi ser att e-handelsmarknaden för just film, musik, böcker och programvara är den mest beställda produktkategori på internet. Eurostats uppgifter avslöjar även att andelen enskilda personer som har köpt den här typen av produkter nådde hela 28 procent under 2013, jämfört med 18 procent under 2007. På 2:a och 3:e plats kommer kläder samt resor/semester med respektive 27 procent och 25 procent av enskilda personer som har rapporterat att de köpt dessa produkter över internet 2013, avslutar Jörgen Bödmar.

Om DesignPanelen
DesignPanelen är en återkommande webbaserad undersökning som genomförs av DesignOnline varje kvartal. Syftet med undersökningen är att ta reda på vad svenska konsumenter tycker i olika designrelaterade frågor men undersökning ämnar även ta temperaturen och se trender inom e-handeln. Denna senaste undersökning genomfördes under två veckor i slutet av november 2014 där totalt 627 respondenter medverkade.

Läs mer på: www.designpanelen.se