Skip to main content

Nyhetsarkiv

Svenska hundar och katter får julklappar för en halv miljard

Åtta av tio svenska husdjursägare köper alltid eller ibland julklappar till sina husdjur till ett beräknat värde på mellan 300 och 500 miljoner kronor varje år. Och lika många husdjursägare slår in dessa julklappar i julklappspapper. Det visar den nya undersökningen HusdjursPanelen genomförd av Animail, Nordens största djuraffär på nätet.

Den nya HusdjursPanelen från Animail visar att hela 8o procent av mattar och hussar alltid eller ibland köper julklappar till sina husdjur. Bara en av tio gör det aldrig. Alla som köper julklappar till sina husdjur slår också in dem i julklappspapper. Leksaker, tuggben och godis är de mest populära julklapparna.

- Man kan tycka att det är en förvånande stor andel av svenska husdjursägare som köper julklappar till sina husdjur men vi vet sedan tidigare upplagor av HusdjursPanelen att svenskarna älskar sina husdjur. Husdjuren är en del av familjen. Lyckliga hundar och katter bidrar till lyckliga familjer så att djuren får julklappar tycker vi är positivt, säger Karl Prytz, vd för Animail.

HusdjursPanelen visar också att 36 procent av de tillfrågade spenderar mellan 100 och 200 kronor på julklappar till sina husdjur. 18 procent spenderar mellan 200 och 300 kronor och hela 15 procent spenderar minst 500 på sina husdjur i juletid. 2,5 miljoner svenskar äger minst ett husdjur vilket betyder att denna stora och köpstarka målgrupp spenderar uppemot en halv miljard kronor varje år på julklappar till husdjur.

- Svenska husdjursägare är en oerhört stark målgrupp som gärna spenderar pengar på sina älskade husdjur. Vi ser en stor uppgång i försäljningen av husdjurstillbehör under november och december månad där just leksaker, tuggben och godis är några av de artiklar som märks mest, men även andra typer av julklappar så som halsband och bäddar, säger Karl Prytz.

Undersökningen visar att hela 26 procent av respondenterna alltid eller ibland klär sitt husdjur i ett speciellt klädesplagg eller accessoar när det är dags att fira jul eller nyår. Dock visar undersökningen att hela 63 procent väljer att inte klä upp husdjuret i något speciellt klädesplagg eller en accessoar i samband med jul- och nyårsfiranden.

För mer information om undersökningens resultat samt för att finna mer grafik, vänligen besök: www.husdjurspanelen.se