Skip to main content

Nyhetsarkiv

I år ska vi börja få nya sedlar och mynt

2015 är året då Sverige ska börja bytet av över 300 miljoner sedlar och ungefär två miljarder mynt. Startskottet går i höst med nya sedlar i valörerna 20, 50, 200 och 1000 kronor. Tvåkronor och 200-kronorssedlar kommer så småningom också att se dagens ljus.

Riksbanken har naturligtvis en plan för hur bytet ska gå till. Fokus läggs på information till bankerna, handeln och allmänheten. Butikerna finns representerade i den del av arbetet som Riksbanken bedriver med olika samarbetspartners.

Man kan säga att det börjar hända saker i februari. Då visas de nya sedlarna och mynten och informationsmaterial till banker och handel börjar rullas ut. Aktiviteterna fortsätter sedan under våren och sommaren och i augusti går det ut en informationsbroschyr till allmänheten.

Den 1 oktober släpps nya sedlar i valörerna 20, 50, 200 och 1 000 kronor. De pryds av kulturpersonligheterna Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman samt förre FN-chefen Dag Hammarskjöld. Ytterligare ett år senare kommer nya 100- och 500-kronorssedlar med Greta Garbo och Birgit Nilsson som motiv. Samtidigt inleds utbytet av enkronor och femkronor mot nya sådana och en helt ny tvåkrona införs. Av de gamla mynten är det bara tiokronan som blir kvar.

Anledningen till bytet stavas säkerhet. De nuvarande sedlarna är utformade för 25 år sedan det behövs nya sedlar med effektivare skydd mot förfalskningar. Riksbanken räknar också med miljövinster eftersom de nya sedlarna och mynten blir mindre och lättare än de gamla.

Riksbanken bedömer att kontantanvändningen kommer att minska när betalningar kan göras med en tvåkrona i stället för två enkronor eller en 200-kronorssedel i stället för två 100-kronorssedlar.

De nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna blir ogiltiga som betalningsmedel efter den 30 juni 2016. Den 30 juni 2017 blir de nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga liksom de nuvarande en-, två- och femkronorsmynten. Sedlar som blivit ogiltiga går därefter att lösa in hos Riksbanken.

Alla de nya sedlarna får ett särskilt färgskiftande tryck som ger en tredimensionell effekt. De högre valörerna får en så kallad fönstertråd med mikrolinser som ger ett intryck av rörelse när sedeln vinklas. En sådan fönstertråd finns redan på de nuvarande 1000-lapparna.

Vi återkommer med mer information nästa månad och därefter fortlöpande under våren. Vi kommer vidare att få tillgång till informationsmaterial som handeln i sin tur kan använda för att i god tid informera sina kunder. Vi bedömer att planeringen inför mynt- och sedelutbytet är god.

Här finns mer information och bilder:
http://www.riksbank.se/sv/Sedlar-och-mynt/Nya-sedlar-och-mynt/